Bogatstvo koje moramo sačuvati

Nematerijalna kulturna baština je prisutna i u duhovnom stvaralaštvu koje se prenosi predajom, odnosno putem jezika, dijalekta, govora i toponimije koje se dalje prepletaju u usmenu književnost svih vrsta. Zatim u folklorno stvaralaštvo, muziku, ples, predaju, igre, obrede, običaje, kao i druge tradicionalne narodne vrijednosti.

Balade kao narodna tvorba, koju karakteriziraju epski i lirski elementi, iskazani često na dramatičan način, glavno su obilježje narodne epike u Gori. Njihova dramatika duboko je prožeta emocijama, dok su najčešće teme: djevojka zle sreće, dvoje zaljubljenih koje  smrt rastavlja i slično.

Iako je geografski Gora podijeljena u tri države: Kosovo, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, balada kao epsko-lirska forma je i dalje prisutna i ljubomorno se prenosi sa generacije na generaciju. O ovoj temi i segmentu nematerijalnog blaga Gore, u dokumentarcu Goranska balada, bogatstvo koje moramo sačuvati, govore eminentni poznavaoci književnosti, etnolozi, etnografi i pjesnici.

Pogledajte dokumentarni film autora Amira Jakupija koji je podržalo Ministarstvo kulture, omladinine i sporta Republike Kosovo.