Danski film

Film ‘Quo Vadis, Aida?’ bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić ipak nije uspio doći do Oscara.

Danski film “Another Round”  ili „Još jedna runda“ redatelja Thomasa Vinterberga dobitnik je ovogodišnjeg Oscara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Mads Mikkelsen glumi školskog profesora koji sa svoja tri prijatelja odluči testirati utjecaj alkohola na njihove živote. Isprva, pod utjecajem alkohola, oni su poletni i energični, ali kako odlučuju piti sve više i više tako se njihovi životi raspadaju. I dok se njih trojica zaustave na vrijeme, Mads Mikkelsen nastavlja piti sve dok ga supruga ne odluči napustiti.

Danski film krajem je prošle godine bio i veliki pobjednik dodjele nagrada Evropske filmske akademije, poznate i kao evropski Oscar.

“Željeli smo snimiti film koji istražuje cijeli spektar opijanja, ali što je još važnije… željeli smo napraviti film koji slavi život”, rekao je Vinterberg posvetivši nagradu svojoj pokojnoj kćerci.

“Snimili smo ovaj film za tebe. Ti si dio ovoga čuda”, rekao je Vinterberg.

Nagrade za preminulu kćerku

Njegova kćera Ida poginula je u prometnoj nesreći u Belgiji u maju 2019. godine, za vrijeme snimanja ovog filma. Ida je imala 19 godina a poginula je dok se vozila u automobilu sa svojom majkom Mariom, bivšom suprugom Thomasa Vinterberga.

U istoj kategoriji sa danskim filom za Oscara su se takmičili i „Collective“ Alexandera Nanaua, „The Man Who Sold His Skin“ Kaouther Ben Hanije, „Better Days“ Dereka Tsanga te film „Quo Vadis, Aida?“ bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić koji tematizira genocid u Srebrenici.

Bosanskohercegovački film također je bio jedan od glavnih favorita. „Quo vadis, Aida?“, bio je nominiran ranije i za najbolji film van engleskog govornog područja za BAFTA nagradu, koju dodjeljuje Britanska filmska akademija.

Ovaj film je prethodno nagrađen na više festivala, uključujući filmski festival London Film Week u decembru 2020. godine s tri nagrade: za najbolji film i najbolju rediteljicu, dok je najboljom glumicom proglašena Jasna Đuričić.

Kraj sezone filmskih priznanja

U Los Angelesu je kasno večeras počela 93. ceremonija dodjela Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke, kojom se završava sezona raznih svjetskih filmskih priznanja.

Film “Mank” Davida Finchera bio je favorit sa deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu, ali je zlatni kip ipak otišao u ruke rediteljice Chloe Zhao za film  “Nomadland” (Zemlja nomada).