Dodijeljeni Oscari

‘Zemlja nomada’ je film o starijim Amerikancima koji lutaju Zapadom u kombijima, kamp-prikolicama i kamionetima poslije globalne finansijske krize.

Ovogodišnjeg Oscara za najbolji film dobio je “Nomadland”, najboljom glumicom proglašena je Frances McDormand, koja je igrala u tom filmu, a najboljim glumcem Anthony Hopkins.

Ceremonija, 93. po redu, održana je u Hollywoodu, u Los Angelesu.

“Nomadland” je turoban film o starijim Amerikancima koji lutaju Zapadom u svojim kombijima, kamp-prikolicama i kamionetima poslije globalne finansijske krize.

Prvi Oscar dobila je Emerald Fennell, za najbolji originalni scenarij za film “Promising Young Woman”. Nagradu u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij dobili su Christopher Hampton i Florian Zeller, scenaristi filma “The Father”, prenijela je Fena.

‘Another round’ najbolji strani film

Najbolji strani film bio je danski “Another round”. Oscara za najboljeg sporednog glumca dobio je Daniel Kaluuya koji je igrao u filmu “Judas and the black messiah”. Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je glumica Yuh-Jung Youn za film “Minari”.

Film “Ma Rainey’s Black Bottom” nagrađen je u kategoriji najbolje šminke i frizure, kao i za najbolji kostim, a Oscara je dobila Ann Roth.

Chloe Zhao dobitnica je Oscara za najbolju režiju, za “Nomadland”. Za najbolji zvuk nagradu je dobio film “Sound of metal”. U kategoriji za najbolji kratkometražni igrani film pobijedio je “Two Distant Strangers”.

“If Anything Happens I Love You” Willa McCormacka i Michaela Goviera najbolji je animirani kratkometražni film. “Soul” je bio najbolji u kategoriji za najbolji animirani dugometražni film.

Oscara u kategoriji za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio je film “Colette”, dok je najbolji dokumentarni bio “My Octopus Teacher”. Najbolje vizualne efekte imao je film “Tenet”.

Najbolju scenografiju i fotografije imao je film “Mank”, dok je najbolju montažu imao film “Sound of Metal”.

Za najbolju originalnu muziku Oscara je dobio film “Soul”. Najbolja izvorna pjesma je “Fight for you” u izvedbi H.E.R. iz filma “Judas and the Black Messiah”.

Ceremonija na željezničkoj stanici

Vrhunac holivudske sezone dodjele nagrada održao se najvećim dijelom na losanđeleskoj željezničkoj stanici Union Station, koji je zbog svoje veličine omogućila poštivanje epidemioloških mjera, uključujući i držanje odgovarajuće fizičke distance.

Osim Union Station, ovogodišnji Oscar odvijao se na više punktova – dodjela počasnih nagrada i muzički nastupi održali su se u pozorištu u Hollywoodu i novom muzeju filma Akademije filmskih umjetnosti i nauke, dok su se Evropljani koji nisu mogli doći u SAD okupili u centrima u Londonu i Parizu.