Independent Spirit Awards

Film Jasmile Žbanić dobio američku nagradu Independent Spirit Award za najbolji strani film.

Film Quo Vadis, Aida? bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić dobitnik je još jedne u nizu nagrada – Independent Spirit Award za najbolji strani film.

Ovogodišnja, 36. ceremonija dodjele nagrada održana je 22. aprila u virtualnom izdanju dok se ranijih godina, od 1999., održavala na plaži Santa Monica u Kaliforniji, dan prije dodjele nagrade Oscar.

Independent Spirit Awards, prvobitno FINDIE, osnovana je 1984. godine i dodjeljuje se u organizaciji Film Independenta, neprofitne organizacije, s ciljem jačanja nezavisne kinematografije i raznolikosti u filmskoj industriji, pojašnjava Fena.

Među dobitnicima Scorcese, Stone i Tarantino

Mnogi ugledni filmski stvaraoci osvojili su ovu nagradu – Martin Scorsese, Oliver Stone, Quentin Tarantino, Alexander Payne, Christopher Nolan, Pawel Pawlikowski, Laslo Nemes , Mared Ade, Sebastian Lelio, Alfonso Cuaron, Bong Joon-ho i drugi.

Film Quo Vadis, Aida?, koji govori o genocidu u Srebrenici 1995. godine, nominovan je za nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg stranog filma.

Ceremonija dodjele ove prestižne nagrade će biti održana 25. aprila u Los Angelesu, a prisustvovat će joj Jasmila Žbanić i producent filma Damir Ibrahimović, saopćeno je iz produkcijske kuće Deblokada.