Jasmila Žbanić na dodjeli

Svim nominovanim je upućeno pismo u kojem se traži njihovo fizičko prisustvo na ceremoniji.

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka saopštila je da će na 93. svečanoj dodjeli Oscara nagrade biti lično uručene dobitnicima, i dodala da će na ceremoniji biti poštovane mjere protiv epidemije korona virusa.

Noć Oscara vodit će Glenn Weiss, poznati stručnjak za ovu vrstu događaja, ali uz pomoć režisera Stevena Soderbergha, koji je zadužen za produkciju.

Akademija je ove sedmice saopštila da će ceremonija biti tradicionalno u pozorištu Dolby u Los Angelesu, ali će biti uključenja i sa drugih mjesta.

Svim nominovanim je upućeno pismo u kojem se traži njihovo fizičko prisustvo na ceremoniji, tvrdi Beta, pozivajući se na AFP.

Neće biti moguće virtualno učešće kao što je bila organizovana dodjela Zlatnog globusa, američke nagrade za film i televiziju.

U konkurenciji i ‘Quo vadis, Aida?’

"Trudit ćemo se da pružimo prijatno i sigurno veče za sve koji će biti fizički prisutni, kao i za milione ljubitelja filmova širom svijeta”, naveli su organizatori i dodali da će na licu mjesta biti testovi za korona virus.

Ceremonija Oscara odgođena je za osam sedmica zbog epidemije korona virusa, koja je dovela do zatvaranja kina i potpuno poremetila agendu glavnih holivudskih filmskih studija.

Ove godine je film Mank Davida Finchera, u kojem glumi Gary Oldman postao je favorit za Oscara jer je osvojio najviše, 10 nominacija za tu filmsku nagradu.

U konkurenciji za najbolji strani film je i uradak bh. režiserke Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida?.