Na Sajmu knjiga u Peći, od 10 – 14. oktobra, među mnogim knjigama poznatih autora iz zemlje i svijeta, našle su se i knjige autora Bošnjaka sa Kosova; Sadika Idrizija, Uzaira Ajradinija, Mustafe Baljea, Ismaila Ramovića i drugih pjesnika i prozaista.

Po mnogima je to bio pun “pogodak” u kulturnu demokratiju ovoga grada sa burnom historijom uvažavanja različitosti kultura. Njihova Izdavačka kuća “Imza” iz Prizrena je s ponosom pećkoj čitalačkoj publici predstavila, pored knjiga na turskom i albanskom jeziku, i knjige bošnjačkih autora kao novinu nakon rata u ovom gradu, što je naišlo na sipmatije posjetilaca sajma.
Direktor izdavačke kuće “Imza”, Agim Rifat, ističe da je ovo sedmi po redu Sajam knjiga u ovom gradu i da Peć zaslužuje jedan ovakav kulturni događaj.
“Posebno mi je drago, jer je Peć nakon rata na Kosovo ostao po strani kulturnih zbivanja. A to ne bi trebalo tako da bude. Po meni su dva grada - kulturni centri na Kosovu; Prizren i Peć, koji također ima tradiciju pisanih riječi i dugu tradiciju pozorišta”, kaže direktor i izdavač Rifat.
Sedmi po redu Sajam knjiga u Peći organizran je u koordinaciji  Biblioteke grada Peći  "Azem Shkreli", Direkcije za kulturu opštine Peć, Ministarstva za kulturu, omladinu i sport  i Kultrnog centra Turaka "Yunus Emre Enstitusu", a uz podršku poznatog turskog pisca i pjesnika Sinana Yagmura koji je istakao da "njegova nova knjiga već miriše na Kosovo ..." A taj miris poezije se širio u podnožju zapadnih Prokletija od mnogih prisutnih poeta na sajmu knjiga u gradu na rijeci Bistrici.