Jučer je u poslijepodnevnim satima u prizrenskom bioskopu "Lumbardhi", nekadašnji kino "Bistrica" prikazan prvi film na bosanskom jeziku snimljen prije par godina u podgorskom selu Skorobišta, u regionu Prizrena nazvan "Nikome ništa" u režiji mladog i veoma perspektivnog bošnjačkog reditelja Edina Alije.

Film se bavi tematikom o ugovorenim brakovima Bošnjaka regiona Prizrena sedamdesetih godina prošlog vijeka čiju filmsku ekipu čine glumci-amateri iz većine zajednica koje žive na Kosovu, albanske, srpske i bošnjačke, što filmu daje posebnu draž.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Ivana Bartunjek i Tarik Musić gdje film donosi priču o 17-godišnjoj Merjemi koja je primorana da se uda za muškarca koji ima preko 40 godina, dok se u isto vrijeme Merjema zabavlja sa Ahmetom koji je njenog uzrasta i dok traje svadba ona na kraju filma, koji traje svega dvadesetak minuta, bježi sa Ahmetom u neki bolji zivot. O samom filmu govori reditelj Edin Alija koji, između ostalog, ističe:

"Ovaj kratki film kojeg je u ovih proteklih par godina postojanja pogledao veliki broj ljubitelja ovog filmskog žanra na preko 40 filmskih festivala, odnosno u mnogim državama u svijetu gdje je vrlo rado prihvaćen i gledan sa posebnim zanimanjem jer se radi o zakonima, kulturi i tradiciji kosovskih Bošnjaka 70-tih godina prošloga vijeka gdje je mlada prikazana u staroj i tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji a zbog uroka joj je lice iscrtano i ofarbano različitim bojama (čuvena "Ljubinjska nusa") ."

Dakle, Mejrema koja ima samo 17 godina ne može zadržati suze koje lagano brišu njeno ofarbano lice i time pokazuje koliko joj boli nanosi činjenica da je otac želi udati za čovjeka od preko 40 godina i to njoj nepoznatog.

"Ovim filmom na kome su radili bošnjački, albanski i srpski filmski umjetnici razbili smo multietničke predrasude. Svi su oni, pored mene, radili sa mnogo entuzijazma i zadovoljstva te vjerovali u koncepciju filma. O samom filmu su pisali mnogi balkanski mediji jer su mnogi od njih i upoznali na taj način i našu, bošnjačku zajednicu te mnoge naše običaje i tradicjju u ta vremena dok je našoj zajednici dao neki kredibilitet tj. da se poboljša imidž naše zajednice u modernom kosovskom društvu. Recimo da su me mnogi kontaktirali nakon odgledanog filma (misli se na ljubitelje ovog žanra sedme umjetnosti, na dokumentarni film) iz čitavog svijeta te se raspitivali ko je i kako živi bošnjačka zajednica na Kosovu, te još puno toga gdje je sa tog filmskog aspekta on ispunio svoju misiju."


"Evo nas, dakle, ovdje u Prizrenu gdje se film ponovo prikazuje kako bismo završili njegovo putovanje širom balkanskih pa i svjetskih prostora", istakao je Edin Alija, režiser prvog dokumentarnog filma na bosanskom jeziku na Kosovu, filma pod nazivom "Nikome ništa" a po svemu sudeći u umjetničkom smislu veoma mnogo znači za Bošnjake Kosova, posebno onih u prizrenskom regionu, kome želimo puno zdravlja, sreće i još puno uspjeha u daljem radu.

Jedino što "bode oči", narodski rečeno, je činjenica da je dvorana bioskopa "Lumbardhi" u Prizrenu bila poluprazna iako je filmska projekcija bila besplatna što samo po sebi govori koliko se poštuje umjetnost ne samo na kosovskim već i balkanskim prostorima...

Vinetu GANIĆ