BytyqiBrothers.org

Fatos Bytyqi, brat ubijenih američkih državljana albanskog porijekla i američki diplomata Robert L. Bari pokrenuli su sajt BytyqiBrothers.org sa ciljem da podstaknu novu srpsku vladu da poslije 15 godina rasvjetli ubistvo.

"Poslije 15 godina odugovlačenja, došlo je vrijeme da srpsko tužilaštvo za ratne zločine pogleda iza zavjese ćutnje i da djeluje i utvrdi odgovornost najodgovrnijih za ratne zločine", naveo je bivši ambasador, sada pro bono savjetnik porodice Bytyqi.

Fatos Bytyqi čija su tri brata ubijena 1999. tokom sukoba na Kosovu naveo je da uprkos 15-godišnjim pritiscima njegove porodice, beogradskog Centra za humanitarno pravo i vlade SAD nije bilo ozbiljne istrage o ubistvu njegove braće.

Sada je vrijeme da se sruši zid ćutanja, a nova vlada u rukama ima mehanizme da to učini, navodi se na sajtu i dodaje da slučaj Bytyqi, kako su zaključili i Human Rights Watch, Evropska komisija i Centar za humanitarno pravo, nije izolovan problem.

Budući da nova srpska vlada teži članstvu Srbije u EU i da taj cilj podržavaju i SAD, vrijeme je da se riješe ovaj ali i drugi slučajevi ratnih zločina s kraja prošlog vijeka u koje su umiješani isti pojedinci koji su ubili i braću Bytyqi, piše na sajtu BytyqiBrothers.org.

Braća Bytyqi, američki državljani albanskog porijekla, ubijeni su tokom sukoba na Kosovu 1999. godine. Nakon hapšenja i izdržane kazne zbog ilegalnog prelaska granice, oni su iz zatvora u Prokuplju odvedeni u Nastavni centar MUP-a u Petrovu Selu i ubijeni. Njihova tijela pronađena su u obližnjoj grobnici.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je krajem 2013. da je tužilaštvo došlo do saznanja da je naredbu za ubistvo trojice braće Bytyqi 1999. godine izdao tadašnji ministar unutrašnjih polova Vlajko Stoiljković.

Vukčević je za RTS rekao da je naredba išla preko generala tadašnje službe javne bezbjednosti Vlastimira Đorđevića do tadašnjeg zamjenika komandanta za obuku specijalnih jedinica policije Gorana Radosavljevića Gurija.