Nedostatak sna ili plivanje u bazenu u vodi punoj hlora odmah se vide na očima. Međutim, nekad nelagoda u i oko oka može ukazati na teži problem. Tačnije, može ukazati na brojne bolesti.

Crvene oči

Infekcija herpesom:
Virus herpesa simplexa može inficirati i oči i prouzročiti upalu. Ukoliko do infekcije dođe simptomi su bol, osjetljivost na svjetlost i nakupljanje suza. Ukoliko infekcija herpesa izbije na ustima, što je češći slučaj, redovno perite ruke nakon doticanja usta.
 
Iritis:
Ukoliko oko postane tamnocrveno, te osjećate bol, moguće da je došlo do iritisa tj. upale očne šarenice. Akutni iritis prođe sam za nekoliko nedelja. Dakako uz terapiju je izlječenje brže. Hronični iritis može trajati mjesecima ili godinama, jer ne reagira tako dobro na terapiju kao akutni. U ovom slučaju veći je i rizik od teškog oštećenja vida. Najčešći simptomi su bol, crvenilo oka koje se širi od sredine, posebno oko šarenice, osjetljivost na svjetlost, bol koja se javlja u zahvaćenom oku nakon što se osvijetli drugo oko te zamagljen i maglovit vid.
 
Povišeni pritisak:
Ustrajna prisutnost crvenih mrlja na bjeloočnicama može biti znak povišenog pritiska, objasnio je Ian Grierson, profesor oftalmologije na Univerzitetu Liverpool. Povišeni pririsak uzrokuje širenje krvnih žilica, pa čak i njihovo pucanje, nakon čega ostaju crvene mrlje na bjeloočnicama.
 
Suhe oči
 
Menopauza:
Zbog hormonalnih promjena mogu biti pogođene i oči. Da biste popravili stanje, možete uzimati omega-3 ulje ili svakih 10 minuta na 20 sekundi zatvorite oči. Radite li u prostoru s klima-uređajima ili predugo nosite leće, stanje se pogoršava. Ukoliko trebate umjetne suze, koristite one bez konzervansa benzalkonium klorida, jer može izazvati iritaciju.
 
Sjogrenov sindrom:
Autoimuno stanje kod kojeg tijelo napada žlijezde koje su nužne za vlaženje očiju. Uz suhoću očiju javlja se i suhoća usta i zamor mišića. Obično se javlja u srednjim godinama, a ublažava umjetnim suzama.
 
Svrbež očiju
 
Blefaritis:
Blefaritis je upala kože očnih kapaka i to najčešće na rubovima. Osim crvenila oka, javlja se svrbež i bol. Često se miješa s konjunktivitisom i sindromom suhog oka. Ipak razlika je velika, jer umjetne suze gotovo uopće ne poboljšavaju stanje. Kožnu infekciju obično izaziva bakterija, ali je stanje nekad povezano i s rosaceom (kožnom bolesti koja izaziva crvenilo lica). Lijeka zapravo nema, ali redovna higijena oka može ublažiti stanje.
 
Alergija:
Alergijski konjunktivitis je alergijska bolest spojnice oka čiji su uzroci uglavnom smog, dim, plinovi, grinje, pelud, perje, UV i druga zračenja, produžena izloženost TV i računalnim ekranima... Najčešći simptomi su svrbež, pečenje, fotofobija, osjećaj stranog tijela u oku. Antihistaminici i steroidni sprej za nos mogu kontrolirati simptome oka.
 
Kružnica u boji oko šarenice
 
Visoki holesterol:

Mliječnobijeli prsten oko šarenice može biti znak povišenog holesterola. Lipidi, a prije svega holesterol, se talože u tkivima pa se ovaj simptom može pojaviti na oku. Ovaj simptom bi trebao nestati nakon terapije i promjene životnih navika. Ali neće ga imati svi s povišenim holesterolom.
 
Wilsonova bolest:
Bakreno-smeđi prsteni oko šarenice očit je simptom Wilsonove bolest. Uzrokuje je genetski poremećaj koji onemogućuje da se tijelo oslobodi viška bakra. Velike količine bakra prvo napadaju jetru, a zatim prodiru krvotokom do drugih organa gdje oštećuju tkivo. Mogući simptomi su i teškoće u hodanju, drhtanje i zbunjenost. Najčešće se javlja kod mlađih ljudi ispod 35 godina starosti. Liječi se lijekovima i izbjegavanjem namirnica koje su bogate bakrom kao što su jetrica, čokolada i gljive.
 
Vodene oči
 

Blokirani suzni kanali:
Djelimičnom ili potpunom opstrukcijom u suznom sistemu odvodnje dolazi do ovog problema. Iz unutrašnjeg ugla oka, suze se slivaju duž površine oka u nos, gdje se apsorbiraju ili ispare. Ako je suzni kanal blokiran, suze se ne mogu normalno odvoditi pa oči postaju vodenaste i nadražene. Oko 20 posto novorođenčadi ima blokirani suzni kanal kod rođenja, no to se obično izbistri kroz prvu godinu života. Kod odraslih problem obično izazivaju infekcije, upale, ozljede ili tumor. Liječenje ovisi o uzroku i dobi (kod hroničnog problema često je potreban manji hirurški zahvat), no obično se može dobro liječiti.
 
Suhe oči:
Začudo, suhe oči mogu izazvati vodene oči. Naime, suhoća očiju stvara iritaciju, a to opet izaziva nakupljanje suza.