Zbog pandemije i neizdvojenih sredstava vlade

Pripadnici bošnjačke zajednice ove godine, zbog pandemije koronavirusa, obilježavaju svoj praznik "Dan Bošnjaka Kosova" dosta skromnije nego ranijih godina.

Vlada Kosova ove godine nije izdvojila sredstva za obilježavanje nacionalnih praznika manjinskih zajednica. Poslanik u Skupštini Kosova Rasim Demiri čestitao je pripadnicima bošnjačke zajednice njihov dan.
"Nažalost, svi znate kakvo je to obilježavanje bilo, zaista smo to osjetili kao naš nacionalni praznik, ali ovog puta i zbog odluke koju je donio gospodin Kurti i zbog pandemije, i da je bila drugačija odluka, ne bi se obilježavalo onako kao što se obiljležavalo prethodnih godina", poručio je Rasim Demiri, poslanik u Skupštini Kosova.
Direktorica kulture, omladine i sporta pri Opštini Prizren Emilija Redžepi ukazala je na probleme bošnjačke zajednice na Kosovu.
"I dalje se ne poštuje Zakon o upotrebi bosanskog jezika po opštinama i dalje se ne poštuje Zakon o zaposlenosti manjinskih zajednica u javnim institucijama i ja uvijek javno govorim, i pored toga što nemamo neku jaku vezu sa matičnom državom i neka moralna podrška koja bi trebala nama doći, jer smo narod koji je u malom broju ovdje zastupljen i živi, ipak smo autohtoni, stojimo čvrsto i borimo se sami onako kako znamo za ostanak i opstanak na ovim prostorima", poručila je Emilija Redžepi.
Iako Vlada nije osigurala sredstva, volonteri iz različitih organizacija uspjeli su da organizuju određene aktivnosti, pa je tako uz poštovanje svih mjera KUD "Šarski Bbehar" tokom dana organizovao svečanost u blizini prizrenskog Šadrvana.
“Pozvani su ambasadori, politički predstavnici kako na lokalnom tako i centralnom nivou. U istom danu imamo dvije proslave, druga će biti 30 godina od formiranja KUD 'Šarski behar', tako da ćemo od 19.00 časova u Domu kulture 'Bekim Fehmiu' u Prizrenu organizovati multietnički koncert", rekao je predsjednik KUD "Šarski behar" Edis Jonuzi.
O položaju Bošnjaka na Kosovu govorili su i predstavnici NVO.
"Moramo se potruditi da što više radimo na našem samoizgrađivanju, da pored završenog fakulteta znamo nekoliko stranih jezika i moramo raditi u tom pravcu da podržavamo jedni druge maksimalno", rekla je Sanela Lutvić NVO “Equality”.
O problemima u obrazovnom sistemu govorio je urednik emisije "Bošnjački vidici", koja se emituje na RTK2.
"Nastava na bosanskom jeziku je uvedena odmah nakon rata ‘99. godine, a isti se problemi provlače. Nedostatak udžbenika, neprevedeni dokumenti na bosanskom jeziku, to jedni prebacuju loptu da je nadležno Ministarstvo obrazovanja, drugi da imate opštinske uprave obrazovanja, no stanje se još uvijek nije popravilo. Nažalost, i ove godine nastava je krenula bez udžbenika, nešto je udžbenika dovezeno prije par dana iz BiH, međutim koliko će ti udžbenici parirati nastavnim planovima i programima”, rekao je Refik Kasi.
Međunarodni dan Bošnjaka čestitao je i predsjednik Kosova Hashim Thaçi. Premijer Avdullah Hoti je održao odvojene sastanke sa predstavnicom bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova Dudom Balje i liderom koalicije Vakat i poslanikom Rasimom Demirijem i tom prilikom u ime Vlade Kosova i u svoje lično ime čestitao praznik svim pripadnicima ove zajednice. Čestitke je uputio i ministar za zajednice i povratak Daliborr Jevtić i istakao da Bošnjaci, poput ostalih zajednica na Kosovu, imaju njegovu apsolutnu podršku u stvaranju bolje budućnosti. 
Dan Bošnjaka na Kosovu obilježava se od 2008. godine.