Novi doktor islamskih nauka

Azmir Jusufi novi je doktor islamskih nauka. Uspješno je odbranio doktorski rad na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Mr. Azmir Jusufi u ponedjeljak 20.07.2020. godine na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu odbranio doktorski rad pod naslovom "Hafiz Ali Korca i njegov prijevod i komentar Kur'ana na albanski jezik", pred Komisijom u sastavu: prof. dr. Enes Karić, predsjednik, prof. dr. Xabir Hamiti, član i prof. dr. Almir Fatić, mentor i član.
Azmir (Aziz) Jusufi, rođen 20. 10. 1985. godine u Prizrenu, R. Kosovo. Oženjen i otac dvoje djece. Živi u selu Ljubižda, općina Prizren, R. Kosovo. 
Osnovno školsko obrazovanje završio 2000. godine u Osnovnoj školi ‘7. Mart’ (sada "Ekrem Rexha - Drini") u selu Ljubižda, općina Prizren. Srednje školsko obrazovanje završio je 2004. godine u srednjoj Medresi ‘Alauddin’ u Prizrenu. Dodiplomski studij je završio 2008. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu – Univerziteta u Sarajevu. Dana 16.06.2015. godine, na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, uspješno brani svoj magistarski rad iz oblasti Tefsira (tumačenja Kur'ana) na temu: "Šerif Ahmeti i njegov doprinos u prevođenju i tumačenju Kur'ana na albanskom jeziku". Godine 2016. upisuje se na Treći ciklus studija (Doktorski studij) na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, koji je okončao 20. jula ove godine, sa uspješno odbranjenom doktorskom disertacijom.
Objavio je nekoliko autorskih radova u različitim izdavačkim publicistikama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji i Albaniji. Objavio je 25 rada na bosanski jezik, 53 rada na albanski jezik i osam prijevoda sa bosanskog na albanski jezik.