Predsjednica NDS-a na sastanku sa Miroslavom Lajčakom

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog i normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda, gospodin Miroslav Lajčak, sastao se danas sa predsjednicima stranaka nealbanske i nesrpske zajednice na Kosovu.

Sastanku su prisustvovali i predsjednici bošnjačkih partija, među kojima i Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke.

Ona se tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog i normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda, Miroslavom Lajčakom, osvrnula na nealbanske i nesrpske zajednice, a posebno na položaj Bošnjaka na Kosovu.

Njeno obraćanje objavila je na Facebooku i prenosimo ga u cjelosti:

"Postovani građani tokom mog današnjeg obraćanja koje se odnosi na podršku dijalogu i normalizaciji odnosa između dva zavađena naroda, iznela sam problem koji je već 20 godina poslije rata prisutan, a odnosi se na postovanje zakona o pravima manjinskih naroda i uključenosti u svim procesima koji su od nacionalnih interesa, bez obzira koliko smo brojčano, Kosovo nije ni albansko ni srpsko, nego je domovina svih naroda koji u njemu žive, bez obzira na naciju i vjeru i ako pratimo put prema Evropskoj uniji moramo razbiti barijere i stereotipna razmišljanja jedni o drugima.

Naša država Kosovo i dalje:

- ne poštuje Ustav Republike, odnosno zakone o zaposlenosti manjinskih zajednica u svim institucijama na lokalnom i centralnom nivou (vodimo politicki rat za jedno radno mjesto u bilo kojoj instituciji),
- ima problem neravnopravnog sistema obrazovanja naših učenika i prosvjetnog kadra,
- ima problem decentralizacije, gdje se bosnjačka zajednica osjeća diskriminisano,
- ima problem proporcionalnih kapitalnih ulaganja od strane vlade u mjestima gdje žive manjinski narodi.

Mi jesmo za mir, stabilnost, ekonomski prosperitet i progres ali samo ako smo svi ravnopravni, u suprotnom ili ćemo se svi asimilirati ili će više od pola naše zajednice napustiti našu zemlju!

Molim vas, gospodine Lajčak, da tokom bilo koje vrste razgovora sa Albancima i Srbima uvijek imate na umu da na Kosovu ustavna prava imaju i Bošnjaci, Turci, Goranci, Romi, Aškalije i Egipćani, Crnogorci, Hrvati i svi ostali narodi i zahtjevamo od Vas da se ni u kom slučaju ne osjetimo diskriminisano. Mi jesmo za dijalog, ali smo protiv svake podjele Kosova ili razmjene teritorije i tražimo objašnjenje od Vas, da li sada imamo dvije vrste dijaloga, jednog koji vodite Vi i drugog koji je sada aktuelan od strane SAD, zato što je prosto za mene nemoguće da se za Kosovo napravi bilo kakav kompromis bez podrške Amerikanaca.

Pokušali smo da nakon 20 godina povjerujemo u neki preokret za naše građane, neku novu vladu čiji je prioritet bio suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala kao i uspostavljanje vladavine prava, da donesemo zakon o porijeklu novca u parlamentu, ali očigledno to je bilo nemoguće i mnogima je smetalo.

Po meni niko nije iznad naroda, svi smo odgovorni za stanje u koje se nalazi naša zemlja i bez jačeg pritiska Evropske unije a prije svega Amerike na naše državne institucije i na političke lidere Albance, ne vidim nikakvu budućnost ove zemlje.

Stojim ispred svog naroda, konstantno se borim za naša prava i uvijek ću podizati glas bošnjačke nacionalne zajednice tamo gdje treba da se čuje."