Bošnjaci su treća zajednica po broju stanovnika

Bošnjaci kao treća zajednica po broju stanovnika, u novoj Vladi Republike Kosova, neće imati svog ministra.

Nakon istupanja poslanice ispred NDS-a, Zikrete Aliti iz Parlamentarne grupe 6+, na Facebook službenoj stranici poslanice Zikrete Aliti objavljeno je da "Bošnjaci kao treća zajednica po broju stanovnika, u novoj Vladi Republike Kosova, neće imati svog ministra. NDS neće podržati nijednu Vladu u kojoj nema ministra iz redova bošnjačke zajednice."

S druge strane, predsjednica Nove demokratske stranke, Emilija Redžepi je u pisanom odgovoru za naš portal izjavila da niko do Bošnjaka ne bi trebalo da glasa i da se trebamo boriti za interes svojih prava, a ne da najbitnija mjesta "tradicionalnlno" prepustimo drugima.

"Da, niko od Bošnjaka ne bi trebalo da glasa. Mi smo tri poslanika i sa nacionalnog aspekta moralno je boriti se za interese svojih prava, a najbitnija mjesta 'tradicionalno' prepustati drugima. Pokažimo svima da smo zajedno jači i istrajni i solidarno u ostvarivanju svojih prava. Samo će nas tako vrednovati i poštovati ostali narodi", stoji u odgovoru predsjednice NDS-a i trenutne ministrica Administracije i lokalne uprave Emilije Redžepi.