ASTRONAUTI SNIMILI KATASTROFU

Ruski kosmonaut Anton Škaplerov objavio je fotografiju Aralskog mora iz svemira, na kojoj se vidi katastrofalna sudbina tog mora - njegova ukupna površina se u posljednjih nekoliko godina drastično smanjila.

On je izrazio žaljenje što je nivo mora na granici između Kazahstana i Uzbekistana postao katastrofalno nizak, budući da je ranije bilo dosta veće, ali se posljednjih 50 godina smanjilo zbog smanjenog dotoka uzrokovanog hidrogeološkim radovima na rijekama pritokama Amu Darji i Sir Darji.

Naime, od 40-ih godina 20. vijeka vode ovih rijeka se koriste za navodnjavanje polja pamuka u Kazahstanu i Uzbekistanu, a s obzirom na to da se oko 20 do 60 kubnih kilometara vode godišnje izdvoji za navodnjavanje, nivo jezera opadne za 20 do 60 centimetara godišnje.

Rezultat je da se ukupna zapremina jezera od 1960. smanjila za 80 procenata, dok je narasli salinitet uništio skoro sve oblike života u njemu.

Zbog opadanja nivoa jezera došlo je do promjene lokalne klime i izumiranja mnogih biljnih i životinjskih vrsta. To je dovelo i do propasti ribolova i industrija koje su bile povezane sa njim, a nekadašnje luke danas se nalaze i do 50 kilometara od sadašnje obale jezera.

Od 1989. jezero je podeljeno na Malo more na severu i Veliko more na jugu, a ako se ništa ne bude preduzelo, vjeruje se da će južni dio jezera nestati do 2025. Izgradnjom brane na sjeveru, došlo je do naglog rasta nivoa vode u Malom moru.

#АральскоеМоре – бывшее бессточное соленое озеро, расположенное на границе Казахстана и Узбекистана. До 1960-х годов оно считалось четвертым по величине озером в мире, однако сегодня уровень моря катастрофически низок... И я не ошибся, назвав Аральское море озером. К морю его по традиции относят из-за больших размеров, как и «соседнее» Каспийское. Они оба являются остатками древнего океана. • The #AralSea from space. Formerly one of the four largest lakes in the world, the Aral Sea has been steadily shrinking since the 1960s.

A post shared by Anton Shkaplerov (@anton_astrey) on