Postaju glamurozniji tradicija od 1967. godine

Pobjednici Super Bowla za 2018. godinu igrači Philadelphia Eaglesa nagrađeni su velikim iznosom na čeku, ali i prstenjem.

Riječ je o tradiciji koja traje koliko i Super Bowl, ali s obzirom na to da se televizijska industrija vremenom razvila i samim tim promijenila profil same igre koja se sada smatra spektaklom i velikim događajem, tako se promijenio i dizajn prstenja koji prati današnju produkciju.
Naprimjer, prvi prsten u 1967. godini imao je jedan dijamant, a prošle godine čak 283. Kada se govori o tradiciji prstenja, riječ je o naslijeđu bivšeg trenera Green Bay Packersa Vincea Lombardija. Njegovi igrači su dobili prvo Super Bowl prstenje za pobjedu protiv Kansas City Chiefsa u prvoj utakmiciji koja je odigrana 15. januara 1967. godine. Ovo prstenje veže se i za ostale sportove, kao na primjer za košarku, međutim, Super Bowl je "iskoristio" priliku da svoje personalizira. Osim što je zlatar Jostens napravio logo NFL-a na lijevoj strani prstena, stavio je i krunu iz grba svoje porodične loze na desnoj strani na kojoj je ispisana fraza harmonija i hrabrost s dijamantom u sredini.
Pittsburgh Steelers su najviše puta pobijedili na Super Bowlu te samim tim osvojili i najveći broj prstenja. Da su pobijedili, New England Patriots bi im oduzeli tu titulu, međutim, oni i dalje ostaju na drugom mjestu kada je riječ o njihovoj kolekciji prstenja. Igrači Patriotsa Tom Brady i Charles Haley su jedini koji su osvojili pet Super Bowl prstenova kao najbolji.
Ukoliko jedan tim više puta osvoji Super Bowl tokom pet godina, veličina prstenja raste i oblik se mijenja. Liga plaća pobjedničkom timu 150 prstenova i daje maksimalnu naknadu od 5.000 dolara. Prstenje se izrađuje od 10-karatnog čistog zlata, a prvi pobjednici ne mogu nositi prsten koji ima više od 150 dijamanata.
Događaj koji se dogodio na utakmici između Patriotsa i Eaglesa 2005. godine ostat će upamćen. Naime, četiri mjeseca kasnije, nakon što su Patriotsi pobijedili Eaglese, vlasnik Patriotsa Robert Kraft dopustio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da isproba prsten sa 124 dijamanta koji je koštao 24 hiljade dolara na sastanku u palati Konstantin u Sankt Peterburgu.
Nakon što ga je isprobao Putin je prsten stavio u džep, nakon čega su zvaničnici Bushove administracije savjetovali Kraftu da pusti ruskog predsjednika da ga zadrži i da kaže da je to poklon.