Oluja može stvoriti potpuni haos u društvu

Geomagnetsku oluju koja će u petak, 19. januara, pogoditi Zemlju, Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Agencija za proučavanje okeana i atmosfere (NOAA) klasificirali su kao G-1.

Na njihovoj skali, to je geomagnetna oluja najslabije jačine. No, saopćili su kako bi svejedno mogla prouzročiti "slabe oscilacije na mrežnim stanicama i manji utjecaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju".

Strah od geomagnetskih oluja nije neopravdan. Oluja kategorije G-5 utjecala bi na električnu energiju i sigurnosne sisteme širom svijeta - moglo bi doći do potpunog urušavanja sistema računalnih mreža i velikih oštećenja na električnim transformatorima što bi prouzrokovalo nestanak struje širom Zemlje. Oluja jačine G-5 može naštetiti i radiotalasima i tako stvoriti potpuni haos u društvu - ne bi radili mobilni telefoni, GPS ni internet.  
Utjecaj geomagnetskih oluja na ljude tek se počeo proučavati, ali je poznato da golubovi pismonoše za vrijeme takvih oluja imaju problema sa navigacijom, te da nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.

Geomagnetska oluja je privremeno ometanje Zemljine magnetosfere, a uzrokuju je Sunčeve aktivnosti - udarni talas i oblak magnetskog polja Sunčevog vjetra zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase zajedno napadaju Zemljino magnetsko polje tri dana nakon Sunčevih aktivnosti. Geomagnetske oluje obično traju dan ili dva, ali mogu trajati i danima.