Test dizajnirali stručnjaci

Vještačka inteligencija pobijedila je ljude na testu čitanja organizovanom na Univerzitetu Stanford.

Program vještačke inteligencije koji je razvio kineski gigant za elektronsku trgovinu “Alibaba” ostvario je prvu pobjedu aparata nad čovjekom u ovoj oblasti.

Test su dizajnirali stručnjaci za vještačku inteligenciju na Stanfordu kako bi izmjerili kompjutersku sposobnost za čitanje.

“Alibabin” kompjuterski program je prvi koji je pobijedio ljudsku rasu.

Luo Si, glavni naučnik za obradu prirodnih jezika u “Alibabinom” Odjeljenju za istraživanje vještačke inteligencije, nazvao je ovu prekretnicu “velikom čašću”.

Međutim, on priznaje da će u budućnosti znatan broj radnika izgubiti posao zbog mašina i kompjutera.

“Ova tehnologija može biti postupno primijenjena na brojne poslove, kao što su korisnička služba, muzejski vodiči i internet odgovori na medicinska pitanja pacijenata, što će smanjiti potrebu za ljudskom djelatnošću”, procjenjuje Luo.

“Alibaba” je već upotrijebio takvu tehnologiju tokom praznika, upotrebljavajući kompjutere za odgovaranje na veliki broj pitanja upućenih korisničkoj službi.

Pranav Rajpurkar, jedan od istraživača sa Stanforda koji su razvili test čitanja, objavio je na Twitteru da “Alibabino” djelo predstavlja odličan početak 2018. za vještačku inteligenciju, navode naučni portali.