MISTERIJE SVIJETA

Neke drevne grobnice davno su otvorene i opljačkane, ali neke su i dan danas potpuno zapečaćene

Grobnice i groblja kriju odgovore na brojna pitanja, ali ovih 5 grobnica nitko nikad nije otvorio ili istražio.

Egipatski hram u Londonu

Brojne legende i glasine isprepliću se oko slavnog egiptologa Josepha Bonomija, ali jedna okupira pažnju već dulji niz godina. Priča se da je tijekom jednog od svojih brojnih posjeta egipatskim piramidama otkrio tajnu putovanja kroz vrijeme. Prije nego je umro 1878. godine, to znanje je prenio na svoju tajnovitu sponzoricu Hannah Courtoy.

Druge glasine pričaju kako je Bonomi podijelio mistične egipatske tajne ratovanja sa Samuelom Alfredom Warnerom, stručnjakom za mornaričko naoružanje. Warner je tvrdio da je osmislio nevidljivu topovsku granatu, a pokopan je na groblju Brompton, zajedno s Courtoyicom.

Pretpostavlja se da je Bonomi dizajnirao doista zanimljivu grobnicu za Courtoyicu i Warnera na londonskom groblju. Ključ od grobnice davno je nestao, što je dodatno pojačalo glasine da je grobnica zapravo vremenski stroj, barem tako tvrdi autor Youtube kanala Dark5

Blago trezora B

Hram Padmanabhaswamy u Indiji često se spominje u svetim hinduskim tekstovima kao "Zlatni hram". Blago kao što je prijestolje od zlata i dijamanata daje za naslutiti da je još veće blago skriveno u tajnim prostorijama u hramu. Zmajevi urezani u vrata Nilavare, ili trezora B, upozoravaju na brojne strahote i opasnosti koje čekaju sve provalnike.

Hinduski astrolozi rekli su da je ulaz strogo zabranjen, a najviši indijski sudovi također brane ulazak.

Procjene iz davnih 1880-ih kažu da blago vrijedno više od bilijun dolara čeka iza tih vrata.

Faraonova tajna

Neki vjeruju da je otvaranje grobnice kralja Tutankamuna 1922. godine otvorilo vrata drevnoj faraonovoj kletvi. Arheolozi zato sada oprezno ulaze u neke od tajnih prostorija otkrivenih nakon gotovo jednog stoljeća.

Godine 2015. su otkrivene pukotine koje vode u špilje iza zapadnog i sjevernog zida Tutankamunove grobnice. Skrivene prostorije mogle bi objasniti zašto je zidove faraonove grobnice ukrašavao samo mural s prizorima iz Knjige mrtvih.

Grobnica bi mogla skrivati i neke veće tajne kao što je nestala mumija kraljice Nefertiti.

Besmrtnost iz podzemlja

Posljednje počivalište kineskog cara Qin Shi Huanga još uvijek je zapečaćeno zato što se arheolozi boje nekih smrtonosnih zamki kao što su automatski samostreli. Još veći strah u kosti ulijevaju glasine da je grobnica ispunjena rijekama žive koja simulira okoliš grobnice.

Svi graditelji grobnice živi su zarobljeni kako tajne gradnje nikad ne bi iscurile u javnost. Pretpostavlja se da grobnica krije najveća blaga drevne Kine, ali i rezultate careve potrage za besmrtnošću.

Misterij Asteka

Drevni grad Teotihuacan krije brojne tajne, a ne zna se ni tko ga je izgradio prije nego su ga Asteci otkrili. Ne zna se ni zašto su kipovi i građevine duž Avenije mrtvih namjerno uništene. Arheolozi tek sada se približavaju odgovorima na pitanje gdje su nestali prijašnji vladari.

Nedavno su otkrivena dvoja zapečaćena vrata u tunelu ispod ceremonijalne platforme kod kompleksa Velikog hrama. Okružena kostima ritualno žrtvovane djece, sumnja se da iza vrata se kriju kremirani ostaci Montezume.