Zaboravljena djeca Kine

Fotografija malenog Wanga Fumana (8) širi se internetom, jer je u školu došao sa smrznutom kosom i trepavicama, a koju je na društvene mreže objavila njegova nastavnica.

Fuman svaki dan pješice pređe oko pet kilometara do škole, a to jutro temperatura od minus devet stepeni celzijusa i tanka jakna koju je nosio od njega su napravile "snješka bijelića", prenosi Daily Mail.

Učiteljica ga je fotografirala, a u pozadini se vide njegovi drugari iz razreda koji "pucaju od smijeha".

Riječ je osmogodišnjaku koji do škole svaki dan pješači oko sat vremena do škole. Nije ipak on usamljen u toj "šetnji" do škole". Mnoga djeca, naime, moraju sama i pješice da idu u školu i tokom dana da se brinu sama o sebi, jer im roditelji rade u industrijskim pogonima u udaljenim gradovima. Za njih su čak koristiti naziv "zaboravljena djeca Kine".

Ovaj dječak živi sa sestrom i bakom, a nikad nije vidio grad.

Nakon što je fotografija podijeljena na internetu, proširila se po svijetu, a hiljade ljudi u komentarima na nju iskazuju žaljenje zbog toga što su ta djeca uopće dovedena u takvo stanje.

"Hladno je kad idem u školu, ali nije mi teško. Jedina želja mi je da jednog dana vidim Peking. Zanima me kako djeca tamo uče", zaključio je skromni dječak.