Veliko otkriće

Fosilni ostaci pingvina veličine čovjeka otkriveni su na Novom Zelandu, saopćio je u srijedu novozelandski nacionalni muzej Te Papa, a to će otkriće promijeniti razmišljanje naučnikas o evoluciji ptica.

Fosil je nađen u stijeni za koju se procjenjuje da je stara između 55 i 60 miliona godina na plaži Južnog otoka.

Alan Tennyson, istraživač i kustos novozelandskog muzeja Te Papa u Wellingtonu, otkrio je prvi dio kostura 2004. Međutim, izvlačenje kostiju, koje formiraju nepotpuni kostur, iz stijene moralo je pričekati do 2015. godine kada je postala dostupna tehnologija za to.

Na temelju veličine kostiju naučnici procjenjuju da je pingvin bio visok 165 centimetara, što je prosječna visina čovjeka, i da je imao 100 kilograma. Današnji najveći pingvin, carski pingvin, visok je 110 centimetara i težak 23 kilograma.

Tennyson je rekao za Radio NZ da taj fosil ima ogromnu globalnu važnost budući da dolazi iz razdoblja nakon što su izumrli dinosauri i pokazuje da su divovski pingvini bili među prvima koji su se razvili.

"To dosad nije bilo poznato", rekao je Tennyson.

Nova vrsta nazvana je Kumimanu biceae - "Kumimanu" znači "čudovišna ptica" na maorskom jeziku, a "biceae" je u čast Beatrice Tennyson, poznatoj kao "Bice", majci Tennysona, glavnog istraživača.

Taj projekt, u koji su bili uključeni naučnici iz Novog Zelanda i Njemačke, objavljen je u online časopisu Nature Communications.