Prije nanošenja ih duboko zamrznite

Modni stručnjaci kažu da postoji odličan trik koji štiti najlonke od pucanja – prije nošenja ih jednostavno treba staviti u duboko zamrzavanje.

Postupak je ovakav – najprije ih namočite, pa stavite u vrećicu za zamrzavanje i tada zaledite. Neka ostanu u dubokom zamrzavanju cijelu noć. Ujutro ih odledite na radijatoru i možete ih obući.

Ovaj postupak jača vlakna u najlonkama pa postaju otpornije na oštećenja.

Stilistica Denise Caldwell, također, kaže kako zamrzavanje čuva najlonkama boju, sprječava stvaranje kuglica na njima i odbija dlačice koje se znaju zalijepiti. Osim kod klasičnih najlonki, ovaj trik pomaže i kod mrežastih, otkriva The Sun.

Novinarka je testirala ovaj trik

Koliko je to zaista učinkovito iskušala je Antonia Hoyle, novinarka Daily Maila. Kaže kako postoji teorija da temperature ispod nule jačaju tkaninu. Hladnoća tako djeluje na molekule u nitima da nakon vraćanja na sobnu temperaturu one postaju otpornije i neće se tako lako potrgati kako bi inače. Antonia je nove najlonke namočila u hladnoj vodi, stavila u vrećicu pa u duboko smrzavanje.

Drugog dana dočekao ju je komad leda u kojem su se nazirale najlonke. Trebalo je osam sati da se odlede, a nakon toga su izgledale sasvim normalno kao i prije. Navukla ih je i osjetila pod prstima kao da su niti u njima deblje nego prije. Ona tvrdi da su zaista postale otpornije na pucanje. Kaže da je impresionirana.

Novinarka je isprobala još nekoliko teorija kako produžiti vijek najlonkama – nanošenjem laka za kosu, trljanje sapunom, stavljanje rukavica na ruke tokom oblačenja da ih ne zahvati suha koža ili nokat, trljanje nogu puderom za djecu itd. Ali, jedino se metoda s dubokim zamrzavanjem pokazala zaista dobrom.