Nešto što se stvarno desilo

Nije vam dovoljno da pogledate strašan film, želite nešto strašnije? Nešto što se stvarno desilo, na primjer.

Predstavljamo vam najstrašnije filmove koji su bazirani na istinitim pričama.

Prizivanje (The Conjuring)

Horor iz 2013. godine, donosi priču o dvoje istraživača paranormalnih pojava, Edu Varenu (Warren) i njegovoj supruzi Lorejn (Lorraine), i njihovom radu s porodicom koju su navodno terorizirale mračne sile sedamdesetih godina.

Egzorcizam Emily Rose (The Exorcism of Emily Rose)

Film iz 2005. godine prati suđenje svećeniku Ričardu Muru (Richard Moore), optuženom za ubistvo iz nehata u slučaju Emili Rouz (Emily Rose). Djevojka je navodno umrla od posljedica neuspješnog egzorcizma.

Priča je bazirana na slučaju njemačke djevojke Anelize Majkl (Anneliese Michel) iz 1976. godine koja je preminula od dehidracije i izgladnjivanja nakon nekoliko mjeseci intenzivnog egzorcizma.

Ralje (Jaws)

Film iz 1975. baziran je na istoimenom romanu Petera Benčleja (Benchley). Prema tadašnjim izvještajima priča se bazira na stvarnim napadima morskih pasa u Njudžerziju 1916. godine.

Teksaški masakr motornom pilom (The Texas Chainsaw Massacre)

Film Tobija Hupera (Tobey Hooper) iz 1974. priča o grupi prijatelja koja posjećuje kuću u kojoj je nekad živio, a sad je opsjeda ubica Lederfejs (Leatherface) i njegova porodica kanibala.

Film se bazira na stvarnoj osobi, Edvardu Gejnu (Edward Gein) iz Viskonsina. Ludi Ed je, baš kao i Lederfejs, nosio skalpove i lica svojih žrtava, a kuću je ukrasio ljudskim ostacima.

Egzorcist (The Exorcist)

Horor klasik o 12-godišnjoj djevojčici opsjednutoj demonom iz 1973. godine je snimljen po istinitoj priči.

Film je baziran na stvarnom slučaju dječaka nepoznatog imena iz 1949, a slučaj se vodio pod pseudonimom Roland Doe.

Dječak je preživio i nastavio sa životom, najviše zbog toga što stvarni slučaj nije bio ni blizu toliko dramatičan kao onaj opisan u filmu.

Amityville horror (The Amityville Horror)

Horor iz 1979. priča priču o porodici Luc (Lutz) i neobičnim događajima koji su im se dogodili nakon što su preselili u kuću u Njujorku u kojoj se dogodilo brutalno ubistvo.

Film je baziran na istoimenoj knjizi, a sve skupa se temelji djelimično na stvarnim događajima.