Prvo su ga pokazali Sokratu

Mnogi od nas su, makar jednom, svoje mišljenje o nekome izrazili pokazivanjem srednjeg prsta, kao što je to nedavno uradila Amerikanka koja je takvu poruku poslala Donaldu Trampu, dok je biciklom prolazila pored predsjedničke kolone.

Zbog toga je, potom, dobila otkaz.

Malo ko, međutim, zna kako je taj gest nastao i koliko se dugo koristi. A nisu u pitanju stotine, već hiljade godina.

"Znamo da historija tog gesta seže bar do vremena stare Grčke. Pokazivali su ga u nekim grčkim dramama i komedijama zajedno sa drugim vulgarnim gestovima, poput 'mahanja' penisom. Iz historijskih spisa znamo da se gest koristio i na pozornicama starog Rima, kao i prilikom sukoba u Senatu. To se tada zvalo 'Digitus Impudicus' ili drski prst", rekao je Benjamin Bergen, šef Jezičke i kognitivne laboratorije Univerziteta u San Diegu za Vice.

Niko ne može, sa stopostotnom sigurnošću, da kaže šta je originalni "drski prst" značio, ali su naučnici prilično sigurni da je to trebalo da predstavlja penis.

"Srednji prst je penis, a dva savijena prsta sa strane predstavljaju testise. To je falusni gest", izjavio je ugledni antropolog Dasmond Morris za BBC.

Prvi pismeni trag o pokazivanju srednjeg prsta ostavio je Aristofan u komediji "Oblaci" iz 424. godine prije naše ere. Prvi čovjek kome je, zvanično, srednjim prstom "poslata poruka" bio je filozof Sokrat, kome u tom komadu lik pod imenom Strepsijad pokaže srednji prst, praveći se da je to ukrućeni penis. Sokrat je u "Oblacima" prikazan kao neko ko kvari atinsku omladinu.

Sljedeći put "srednjak" se spominje u knjizi "Životi i mišljenja znamenitih filozofa" Diogena Laertija u 3. vijeku prije Hrista, i takođe je pokazan jednom filozofu. Gest se pojavljuje u više komada napisanih u doba starog Rima, a prema nekim izvorima, zloglasni imeperator Kaligula tjerao je podanike da mu, umjesto ruke, ljube srednji prst, kojim bi prethodno sugestivno mahao kako bi još više podsjećao na penis.

U srednjem vijeku srednji prst se ne spominje u zapisima, ali nema sumnje da je taj gest preživio.