Ljekari u čudu

Desetomjesečni dječak Luis Manuel Gonzales ima težinu devetogodišnjeg dječaka, ali ni roditelji ni doktori ne znaju da objasne zašto je to tako.

Njegova mama Isabel Pantoja (24) iz Meksika u početku nije brinula zbog toga, ali je beba sada dostigla visinu njenog drugog sina koji je tri godine stariji.

Kada je Luis Manuel rođen, imao je normalnu težinu i visinu, gotovo istu kao njegov stariji brat na rođenju, ali je ubrzo njegovoj majci postao jasno da je drugačiji.

Već nakon dva mjeseca imao je skoro deset kilograma, zbog čega je morao da nosi odjeću namijenjenu djeci uzrasta dvije do tri godine, ali kada je napunio deset mjeseci, imao je 28 kilograma što je zbunjivalo doktore.

Doktori su pretpostavljali da Luis možda ima Prader-Willi sindrom, rijedak genetički poremećaj metabolizma zbog čega osobe konstantno osjećaju glad, pa su skloni prejedanju. Međutim, to nije slučaj sa Luisom, jede istu količinu hrane kao i njegovi vršnjaci.

Za ovaj slučaj zainteresovala se specijalista hirurgije Silvija Orozko. Čeka rezultate kako bi dala svoju ocjenu, ali vjeruje da bi Luisu pomogle hormonske inekcije.

Ona misli i da je problem prouzrokovao nedostatak određenih hranljivih materija još tokom trudnoće zbog ishrane njegove majke, što bi značilo da žlijezde koje upravljaju njegovim metabolizmom ne funkcionišu kako treba.

Ako se ispostavi da je njeno mišljenje tačno, hormonskim inekcijama bi mogao da se pospeši rad njegovog metabolizma. Jedan od problema jeste što inekcije koštaju 551 dolar, a njegov otac mjesečno zarađuje 197 dolara.

Porodica je zbog toga riješila da proba da novac prikupi putem društvenih mreža. Njegovi roditelji brinu za njegovu budućnost.

“Teško mi je da gledam kako medicinska sestra pokušava da kroz prevoje na rukama pronađe venu“, rekao je njegov otac.