Čak i ako mislite da je “svjetsko”

Mislite li da svojoj bebi možete dati ime koje vam padne na pamet, čak i ako mislite da je “svjetsko” i uobičajeno te da će kao takvo biti prihvaćeno svugdje u svijetu?

Vjerovatno se varate, čak i ako na pameti niste imali ništa kontroverzno poput Frankensteina, Tarzana, Batmana, Osame bin Ladena, Hitlera, Halloweena ili neko još i gore ime. Zato što je čak i “običan” Michael zabranjen u dobrom dijelu svijeta.

O tome su se ovih dana raspisali brojni portali koji su izdvojili zemlje i njihove pomalo čudne popise imena za koja nikada ne bismo rekli da bi trebala biti zabranjena.

Tako se Sun fokusirao na popis zabranjenih imena u nekoliko zemalja svijeta: Danskoj, Portugalu, Saudijskoj Arabiji, Mađarskoj te Islandu.

Danska primjerice ima listu od oko 7000 dopuštenih imena te oko 1000 imena koja su zabranjena, a lista se pregledava i osvježava svake godine, kad se na listu zabranjenih obično dodaju još neka.

U Danskoj su primjerice zabranjena imena Jakobp i Ashleiyi, no kod njih se zabrane obično odnose na čudne varijacije njima inače znanih imena.

Island ima poseban odbor koji odobrava i zabranjuje imena, a biraju po principu imena koja jesu ili nisu tradicionalna za njihovu kulturu, pa ako svojoj kćerki na Islandu želite dati imena poput Sarah ili Harriet, za to biste morali tražiti posebnu dozvolu.

U Mađarskoj su uglavnom zabranjena imena koja se u njihov jezik ne mogu “normalno” uklopiti, odnosno ona koja se ne pišu kako se i čitaju pa je tako primjerice muško ime Stefan dobrodošlo dok god se ne piše “svjetski” poput Stephana.

Portugalci pak imaju još stroža pravila i ne trpe čak ni ekstra popularna svjetska imena kao što su William, Catherine, George, Charlotte, Tom, Emily, Michael… Lista zabranjenih imena ove se godine popela na 83.

Pa kad je tako u Portugalu, kako li je onda u Saudijskoj Arabiji?

Možda biste pomislili kako su Saudijci još i stroži, ali nisu – oni imaju listu od tek 51 zabranjenog imena, koja nisu u skladu s tradicijom zemlje. A dok se većina tih zabranjenih imena odnosi na “krive” vjerske konotacije, zabranjene su i druge opcije.

Na primjer? Linda ili Maya. Tako ne možete nazvati svoju kćer u Saudijskoj Arabiji.