Nevjerovatno...

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za plodnost, dr. Richard Paulson, kazao je da se svijet treba pripremiti na prve bebe koje će roditi transrodne majke. I to u vrlo bliskoj budućnosti.

Kako je objasnio za britanski Telegraph, žene koje su se rodile kao muškarci uskoro će moći biti podvrgnute transplantaciji maternice i zatrudnjeti.

Dr. Paulson je objasnio da će transrodne žene nakon transplantacije maternice i začeća bebe moći roditi jedino carskim rezom, zbog specifičnog oblika maternice.

Od 2014. godine zabilježeno je najmanje pet slučajeva transplantacije maternica kod žena u Švedskoj. Također, programi transplantacije maternice postoje i u Velikoj Britaniji, tako da se ne radi o velikoj novosti.

Stručnjaci za Telegraph ocjenjuju da, ako transplantacija maternica postane legalna i dostupna svim ženama, uskoro će morati postati dostupna i transrodnim ženama. Naglašavaju i da se radi o vrlo kompliciranoj i dugotrajnoj proceduri koju je do sada uspješno prošlo svega nekoliko žena.

U svijetu su dosad zabilježena dva slučaja transrodnih muškaraca (muškaraca koji su se rodili kao žene) koji su rodili. Jedan slučaj je zabilježen u Velikoj Britaniji, a drugi u Sjedinjenim Američkim Državama.