Šokantna otkrića

Privatne firme u Sjedinjenim Američkim Državama zarađuju milione godišnje komadanjem i prodajom ljudskih tijela koja su donirana u naučne svrhe.

Do šokantnih otkrića došli su novinari agencije Reuters koji su najobičnijom razmjenom mejlova i bez ikakvih problema u Tenesiju uspjeli kupiti ljudsku kičmu i dvije glave.

Radeći na ovoj priči, novinari su došli do firme "Southern Nevada Donor Services" u Las Vegasu koja je nudila ožalošćenim porodicama besplatno kremiranje umrlih u zamjenu za doniranje tijela na kojima će se kasnije raditi naučna istraživanja.

Međutim, priča ima svoju mračnu pozadinu. U jesen 2015. stanovnici predgrađa su se požalili na sumnjiv smrad i krvave kutije u kontejnerima za smeće. U decembru je neko od zabrinutih građana vlastima prijavio sumnjive aktivnosti koje su primjetili u zadnjih nekoliko mjeseci.

Zdravstveni inspektori pronašli su muškarca obučenog u ljekarsku uniformu kako usred dana u svom dvorištu crijevom za vodu pokušava odmrznuti zaleđeno ljudsko tijelo. Komadi tkiva i krv slijevali su se niz ulicu.

Istraga je otkrila da kompanija "Southern Nevada Donor Services" skuplja ljudska tijela, komada ih, a potom dijelove prodaje naučnim institucijama i drugim kupcima.
 

Naime, u SAD nema zakona koji regulira ovaj biznis.

Prodaja organa kao što su srce, jetra ili bubrezi za transplantaciju u SAD je ilegalna. Međutim, nijedan federalni zakon ne regulira prodaju ljudskih tijela u naučne ili obrazovne svrhe. Institucionalnog nadzora nad ovim biznisom gotovo da nema, tako da više manje bilo ko može zarađivati.

- Aktuelna situacija može se uporediti s pljačkašima grobova u 19. vijeku - kaže Anđela Mekartur (Angela McArthur) s Medicinskog univerziteta u Minesoti.

Poslovni uspjeh zavisi od količine tijela koju možete dobiti, zbog čega ovakve firme često ciljaju na siromašne građane koji iscrpljeni skupocjenim bolničkim troškovima u zamjenu za besplatno kremiranje doniraju posmrtne ostatke svojih najmilijih. Osim toga, svake godine hiljade Amerikanaca donira tijela umrlih vjerujući da time pomažu nauci. Međutim, nisu ni svjesni, da mnogi od njih pune bankovne račune sumnjivih firmi koje 'operiraju' na crnom tržištu.

Reuters je uz "Southern Nevada Donor Services", u posljednjih pet godina širom SAD otkrio još 33 firme koje se bave prodajom ljudskih tijela. Jedna firma je na taj način u tri godine zaradila 12,5 miliona dolara.

Cijena pojedinog dijela tijela zavisi od tržišta i uslovima koji vladaju na njemu. Generalno, privatna firma na jednom tijelu može zaraditi 3.000 do 5.000 dolara, iako negdje cijene dostižu i do 10.000 dolara. Interni dokumenti sedam kompanija pokazuju kako se kreću cijene za pojedine dijelove: 3.575 dolara za torzo s nogama, 500 dolara za glavu, 350 dolara za stopalo, 300 dolara za kičmu.

Ovakve kompanije usko sarađuju s pogrebnim poduzećima. Reutrs je otkrio 62 pogrebna društva koja su na taj način dodatno zarađivala. U Oklahomi su dva pogrebna poduzeća uložila 650.000 dolara da bi osnovali posebne firme koje će komadati tijela.