Devet godina nakon zvanične smrti!

Priču o čovjeku koji je za sebe tvrdio da je Adolf Hitler, a živio je u Kolumbiji među bivšim nacistima tokom pedesetih godina, znala je i CIA, otkrivaju nedavno deklasificirani dokumenti.

Agenti nisu ozbiljno shvatili tvrdnje bivšeg vojnika SS-a, no šef CIA-ine stanice u Caracasu je prenio tvrdnje nadređenima zajedno s fotografijom.

Spisi pokazuju da je čovjek po imenu Phillip Citroen prišao agentima 1954. godine, tačnije Cimelodyju, kako bi rekao da je upoznao osobu koja tvrdi da je Hitler i živi u gradu Tunja, sjeverno od Bogote, piše Daily Mail.

Do trenutka kada su agenti poduzeli bilo kakvu akciju, čovjek koji tvrdi da je Führer - pravim imenom Adolf Schuttlemayer, pobjegao je u Argentinu. Međutim, CIA je očito bila vrlo skeptična prema tvrdnjama i preporučila da se istraga "odbaci".

Tvrdnje su se ponovno pojavile nakon što je kolumbijski novinar Jose Cardenas objavio dosjee iz arhive CIA-e, deklasificirani u devedesetima.

Phillip Citroen tvrdi da je posjetio Tunju dok je radio za željezničku firmu gdje je upoznao čovjeka koji je "stvarno ličio na Führera i tvrdio da je Hitler".

Dokument kaže: "Citroen je tvrdio da je upoznao tog pojedinca na mjestu pod nazivom 'Residencies Coloniales ', koja je prema izvoru pretežno naseljena bivšim njemačkim nacistima. "Prema Citroenu, Nijemci koji borave u Tunji slijede navodnog Adolfa Hitlera, obraćajući mu se kao Führeru i pozdravljaju ga nacističkim pozdravom"

Cimelody je rekao da je Citroen, koji je do tada živio u Venezueli, tvrdio da je bio u kontaktu s Hitlerom jednom mjesečno prilikom posjeta Kolumbiji dok je radio za KNSM Royal Dutch Shipping Company. Cimelody je također pokazao agentima fotografiju koja je pokazala Citroena s Hitlerom, koji je imenovan na poleđini slike kao Adolf Schuttlemayer.

Prema Cimelodyju, Adolf Hitler napustio je Kolumbiju u januaru 1955. i uputio se za Argentinu, iako ne kaže tačno gdje. Nakon razgovora s Cimelodyjem, agenti su odlučili napisati informacije i formalni izvještaj poslati nadređenima.

Međutim, izvještaj je popraćen još jednim pismom u kojem piše: "Smatra se da se na tom pitanju mogu uložiti ogromni napori uz slabe mogućnosti utvrđivanja konkretnih stvari. Stoga predlažemo da se ta stvar odbije."