Viralna zagonetka

Video u kojem su prikazane beskonačne stepenice, kojima se možete "popeti" u prostoriju iz koje ste krenuli na stepenice postao je viralni hit i za mnoge neobjašnjiva zagonetka.

Iako su mnogi pomislili kako je riječ o prevari ili nekom triku koji je kreiran filmskom montažom, vrlo brzo je otkriveno kako je riječ o iluzijskom projektu Rochester instituta za tehnologiju, prenosi CBC.

Naime, njihov student Michael Lacanilao kreirao je moderni mit, odnosno beskonačne stepenice koje vas uvijek vode na isto mjesto, bilo da se penjete ili spuštate njima.

"Najbolji aspekti mog projekta su ustvari njihove mogućnosti da kod gledatelja iniciraju pažnju, uzbuđenje i intrigu. Bio sam uzbuđen mogućnošću da kreiram mit koji će biti toliko realističan, da ljudi jednostavno neće moći da odole", kazao je Lacanilao.

On je pojasnio da stepenice ustvari ne postoje, nego da je riječ o iluziji koja prkosi zakonima logike i u svrhu toga je kreirao i jedan eksperiment, kojim je pokazao kako je lako prevariti ljudsko oko, čemu i sami možete svjedočiti u nastavku.