Svijetom bi trčali mamuti

Sjeveroistokom Sibira trče bizoni, goveda, divlji konji, a uskoro bi možda mogli i mamuti.

Zamisao je to ruskih naučnika Nikite Zimova i njegovog oca Sergeja koji žele da uz rijeku Kolima, u prirodnom rezervatu zvanom Pleistocenski park, pomognu da se "spasi čovječanstvo".

Ruski naučnici u ovaj prirodni rezervat planiraju vratiti ledeno doba. Oni ukazuju i na neznanje o ovom razdoblju jer ledeno doba danas uglavnom doživljavamo kao prostor planete okovan ledom i snijegom. Naučnici žele podsjetiti da je to bio zapravo i prilično travnat period bogat biljnim i životinjskim vrstama.

Zimovi pokušavaju vratiti razdoblje koje je počelo prije 2,6 miliona godina, a završilo se prije 12.000 godina, makar u Rusiji, nadajući se da će tako uspjeti spasiti Zemlju od globalnog zagrijavanja.

Nikita i Sergej tako žele vratiti travu na površinu Beringije, kao i ekosistem u kojem su živjeli mamuti, te planiraju podstaknuti i povratak pojedinih izumrlih životinjskih vrsta.

Pleistocenski park osnovan je 1996. godine, a već se proširio van svojih prvobitnih ograda. Trenutno prekriva površinu od 130 kvadratnih kilometara.

Zimovi su pomoć u finansiranju Parka potražili i na Kickstarteru.