Nije se bavio samo zgodnim plavušama i seksom

Mislili ste da se Hugh Hefner u životu bavio samo zgodnim plavušama i seksom? Većina života mu se, istina, svodila na to, ali osnivač Playboya bavio se i nekim drugim stvarima u životu.

Ovo su činjenice o Hughu Hefneru koje sigurno niste znali:

1. Diplomirao je psihologiju
Izdavaštvo i novinarstvo nije bila Hughova prva strast, on je na 1949. godine diplomirao psihologiju na univerzitetu u Illinoisu. Doduše, slušao je predmete poput kreativnog pisanja i umjetnosti pa je i to sigurno utjecalo na njega.

2. Bio je veoma inteligentan
Washington Post piše da je Hugh Hefner u srednjoj školi imao IQ 152.

3. Dva puta je pomogao u rekonstrukciji znaka Hollywood
Kad je 1978. godine odlučeno da slavni znak Hollywood treba rekonstrukciju, Hugh je u Playboy vili organizovao dobrotvornu večeru i aukciju na kojoj je svako slovo prodano za 27 hiljada dolara, kako bi se skupio novac za novi znak. 2010. godine znak skoro srušen jer su se na tom mjestu trebale graditi luksuzne vile, a Hugh je donirao 90 hiljada dolara i tako zaustavio prodaju zemljišta.

4. Sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu
1944. godine služio je kao pješački činovnik za američku vojsku. Tad je počeo ilustrirati za vojne novine. Služio je do 1946. godine.

5. Mrzio je preljub
Njegova supruga Mildred prevarila ga je s drugim muškarcem i to mu je priznala netom prije vjenčanja. Iako su se vjenčali i bili u braku niz godina, Hugha je to veoma pogodilo i upravo je ona bila razlog što je seks i veze počeo doživljavati neobavezno.

6. Prvi broj Playboya napravio je za kuhinjskim stolom
1953. godine u svom stanu u Chicagu stvorio je i uredio prvi broj Playboya. “Redakcija smo bili moja pisaća mašina i ja”, rekao je kasnije. Taj prvi broj s Marilyn Monroe na naslovnici navodno nije tiskan s datumom jer nitko nije vjerovao da će doći do drugog izdanja.

7. Ugrožena vrsta kunića zove se po njemu
Vrsta kunića Sylvilagus palustris hefneri veoma je ugrožena. Zahvaljujući Hefneru i donaciji Playboy korporacije, započelo je istraživanje te vrste kunića pa je u čast Hughu u latinski naziv vrste dodano ovo “hefneri”.

8. Rodbinski je vezan s Georgeom W. Bushom
Hugh Hefner rođak je nekadašnjeg državnog sekretara Johna Kerryja, ali i bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha.

9. Drži dva svjetska rekorda
Prvi rekord je onaj najdugovječnijeg urednika nekog magazina, a drugi je nešto neobičniji. Naime, Hefner je bio strastveni hroničar svog života pa je u Playboy vili držao 2400 svezaka spomenara.

10. Eksperimentisao je s biseksualnošću
Nakon kraha prvog braka, Hefner je eksperimentirao sa svojom seksualnošću, a 1971. godine priznao je da je imao biseksualna iskustva u to vrijeme.