Pronađeni tragovi

Stručnjaci za umjetnost pronašli su tragove koji sugerišu da su 500 godina stare glasine o tome da je Leonardo da Vinci naslikao "golišavu" verziju "Mona Lise" zapravo istinite.

Crtež u ugljenu koji prikazuje golu Mona Lisu i koji se već 150 godina nalazi u muzeju sjeverno od Pariza, vjerovatno je rad slavog umetnika, a ne njegovih učenika, kako se ranije mislilo.

Conde muzej poslao je portret poznat kao "Naked Joconda" (Gola Đokonda) u Louvre na testiranje, koje je potom pokazalo da je stariji nego što se ranije mislilo i da potiče iz vremena kada je Da Vinci živio. Istraživači vjeruju da je crtež bio njegova priprema za slikanje Jokondinog akta.

Prema izvorima iz tog vremena, Da Vinci je naslikao golu Mona Lisu, ali je slika nestala dvije godine poslije njegove smrti 1519.

"Moguće je, međutim, da je ovo bio pripremni crtež za akt Jokonde", kaže kustos muzeja Conde Mateu Deldik.

"Ne znamo ni da li je portret zaista naslikan, ali postoji velika vjerovatnoća da jeste. Ono što ga je odalo su ispravke. To su mali tragovi", kaže Deldik.

Da Vinci je bio lijevoruk, a utvrđeno je da je pojedina sjenčenja radila desnoruka osoba. Međutim, te ispravke možda su dodate nakon što je rad nacrtan, kažu stručnjaci.