NIKOM NIJE BILO JASNO

Prošlo je 25 godina otkada je na MTV-ju prvi puta prikazan spot Guns N' Rosesa za pjesmu "November Rain" i koliko ga god puta pogledali, mnogi fanovi ni dan danas nemaju pojma o čemu se tu točno radi.

Da, imamo vjenčanje, mladenka je mrtva, ali postoji jedno ključno pitanje koje ostaje visjeti u zraku. Kako je mladenka umrla? Iako su pravi fanovi vjerojatno odavno iskopali ove informacije, mainstream publika o ovome nema pojma.
 
Doduše, ne zna ni Slash koji je bio kratak i jasan i rekao da nema pojma o čemu je riječ, dok je Axl Rose izjavio da je spot snimljen prema kratkoj priči. I premda postoje mnoge teorije, svi se neprestano pitaju o čemu je riječ, iako se odgovor na ovo pitanje nalazi upravo u kratkoj priči koju Rose spominje.
Sve je počelo još 1983.
 
Ovaj devetominutni spot je od starta bio velik zalogaj za gledatelje koji su obožavali pjesmu, ali nikada nisu uspjeli otkriti o čemu se radi. Štoviše, mnogi ga smatraju jednom od najnejasnijih rock opera u povijesti.

Radi se o singlu s hit albuma "Use Your Illusion I" koji je izdan 1991., a odmah po izlasku pjesma se probila u Billboardov Top 10 i automatski stekla status najdulje pjesme koja se našla na vrhu ljestvica. Rose ju je počeo pisati još 1983., a jedna od verzija trajala je gotovo 20 minuta.
 
Za spot koji je objavljen u veljači 1992. grupa je angažirala redatelja Andyja Morahana koji je nadgledao snimanje njihovih prijašnjih spotova za "Don't Cry" i "You Could Be Mine".
 
Rose je odlučio angažirati i Dela Jamesa da osmisli adaptaciju jedne od njegovih kratkih priča, a radilo se o "Without You", koja prati pjevača kojeg proganja smrt njegove djevojke. Uloga djevojke pripala je Roseovoj tadašnjoj djevojci, manekenki Stephanie Seymour.
 
Uključeni tvrde da nemaju pojma kako je poginula
 
Ideja je bila da se snimi spot epskih razmjera, a troškovi produkcije rasli su iz dana u dan. Glavna lokacija bila je crkva koju su u pustinji u Novom Meksiku sagradili za 150 tisuća dolara i pritom organizirali i scenu koncerta s preko 1500 statista. Legendarna Slasheva solaža snimljena je helikopterom.
 
Morahan je u razgovoru opisao atmosferu na snimanju: "Imali smo pet kamera, kranove, helikopter, ogromnu ekipu. I to sve za scenu od 27 sekundi". Cijeli spot koštao je tada rekordnih milijun i 500 tisuća dolara.

Uglavnom, lik mladenke bitan je za priču jer se u spotu sugerira da je nedugo nakon vjenčanja počinila samoubojstvo. Ili ne. Nitko od uključenih očito ne zna što se zapravo događa. Slash je 2014. za HuffPost izjavio: "Radilo se o konceptu. Pjesma je jasna sama po sebi, ali video je kompleksan. Znam samo da postoji scena vjenčanja, a koncept vjenčanja nije mi se svidio".
 
Morahan tvrdi da nema pojma zašto je Seymour snimljena u lijesu tako da joj pola lica prekriva zrcalo.
 
Što se zapravo dogodilo?
 
I dok od uključenih u snimanje nije bilo previše koristi, odgovor treba potražiti u priči "Without You". Upravo ovdje doznajemo da je mladenka počinila samoubojstvo upucavši se u glavu pištoljem. Dakle, to bi objasnilo i zrcalo koje se ponekad koristi u situacijama s otvorenim lijesom, kada je dio glave leša unakažen pa odraz u zrcalu stvara iluziju da je sve u redu.
 
Stoga, nije je ubio pljusak, a krivac nije ni Axl Rose koji, prema nekim tvrdnjama, spada među osumnjičene zato što postoji scena u kojoj prolazi pored trgovine oružjem.
 
Bili zadovoljni ovim objašnjenjem ili ne, jedino je koje postoji, ali to očito nije posebno pogodilo gledatelje jer je "November Rain" i danas jedan od najgledanijih spotova 20. stoljeća, a i 25 godina kasnije na YouTubeu ima preko 860 milijuna pregleda.