VJEROVALI ILI NE

Ruski matematičar Grigori Parelman je šokirao svijet kad je 2010. odbio primiti nagradu od milion dolara nakon što je riješio jedan od sedam takozvanih milenijskih problema.

Radi se o najzahtjevnijim suvremenim matematičkim problemima, a rješenje bilo kojeg od njih ostavilo bi traga na mnogim granama znanosti.

Palerman je otkrio rješenje Poincareove pretpostavke, teorije koja se bavi problemima na više dimenzija, a za to mu je Matematički institut Clay iz Massachusettsa ponudio milijun dolara nagrade koje ovaj matematički genije nije želio prihvatiti.

Također je odbio i prestižnu Fieldsovu medalju koja je u matematičkom svijetu ravna Oscaru, piše Guardian.

Da bi stvar bila čudnija, on je u to vrijeme bio nezaposlen, a susjedi su ga opisali kao neuredno odjevenog i ekscentričnog.

“Uvijek je u istom pohabanom kaputu i hlačama. Nikad ne skraćuje nokte niti bradu. Dok hoda, stalno je zagledan u tlo”, ispričao je jedan od susjeda za ruske medije.

Time su se morali zadovoljiti jer je sam Perelman odbijao komunicirati s novinarima, čak i kad su kampirali ispred njegove kuće gdje je živio s majkom i sestrom.

“Ometate me, berem gljive”, rekao je kratko novinaru koji ga je ipak uspio dobiti na mobitel.

Odbijanje nagrade u jednoj od rijetkih prilika kad bi uopće progovorio s novinarima objasnio je time da ga “novac i slava ne zanimaju i da ne želi da ga se gleda kao životinju u zoološkom vrtu”.

Nakon ovakvog odgovora mnogi su ga smatrali čudakom dok gotovo godinu dana kasnije nije napokon izjavio:

“Ja znam kako upravljati svemirom. Za što bih trčao za milionom dolara?”