Lutke bez lica i dozvoljen incest, a to nije sve...

Amiši su pripadnici konzervativne hrišćanske grupe u Sjevernoj Americi, poznate kao Stari red amiške menonitske crkve. Amiši su se pojavili u periodu 1693. do 1697. kao sljedbenici menonitskog starešine Jacoba Amana, a nakon preseljenja u SAD više nema njihovih sljedbenika u Evropi.

Budući da su vrlo zatvorena zajednica, o njima se malo zna - da žive na tradicionalan način i odbacuju modernu tehnologiju, a upravo zbog toga su za mnoge ljude predmet fascinacije.
 
Kako uspjevaju da žive na taj način? Za sve je zaslužan njihov skup pravila koje svako u zajednici mora da poštuje, a poznata su pod nazivom „ordnung“. Ta pravila zadiru u svako područje života, govore o tome kako treba da se odnose prema Bogu i jedni prema drugima.

Kazna za nepoštovanje je ekskomunikacija iz zajednice, a ne pomažu nikakva objašnjenja ni posebne okolnosti.

Ovo je sedam strogo čuvanih i mračnih pravila amiške zajednice.

1. Djeca se igraju lutkama bez lica
Mora se priznati kako ove lutke izgledaju prilično jezivo, iako po njima nije snimljen nijedan horor. Na lutkama se može vidjeti tradicionalna odjeća Amiša i modni dodaci, a razlog zbog kog lutke namjerno nemaju lica jeste izbjegavanje stvaranja taštine kod djece, piše „Richest“.

Generalno, djeca imaju vrlo malo igračaka i one se prenose s generacije na generaciju. Kad se odjeća na nekoj lutki pocijepa, lutka se ne baca, već je jednostavno operu i zašiju. Svako dijete obično ima samo jednu lutku.
 
2. Nema mogućnosti za visoko obrazovanje
Uopšte, sistem obrazovanja kod Amiša je prilično primitivan - uče u malim privatnim školama u kojima im predaju isključivo Amiši, a posle osmog razreda njihova edukacija je gotova - u dobu od 13 godina. Za završetak učenja tako rano u životu imaju dva glavna razloga.

Prvi je praktičan i odnosi se na to da oni više cijene učenje kroz rad i praksu, većinom u zanatskim i poljoprivrednim zanimanjima. Drugi razlog oslanja se na to da se brojna znanja kose s njihovim shvatanjem života.
 
3. Prilika za bjekstvo
Poenta zajednice je da je u njoj svako svojevoljno, pa Amiši tinejdžerima daju priliku da „provjere sami sebe“. To se naziva „rumspringa“ i podrazumijeva da tinejdžer u uzrastu od 16 godina odlazi u spoljni svijet kako bi ga iskusio. Tada oni smiju da nose modernu odjeću, koriste tehnologiju, izlaze… Nakon toga, tinejdžer mora da izabere između modernog i svijeta Amiša - zauvijek.

4. Bliskost se gradi kroz razgovor, a ne kroz seks
Amiši imaju stroga tradicionalna uvjerenja koja odbacuju ideju seksa prije braka. Međutim, i oni su svjesni da su tinejdžeri pod žestokim udarom hormona i da imaju seksualne i ljubavne potrebe. Zato su osmislili neobičnu praksu - mladić može da prespava kod djevojke, gdje bi trebalo da cijelu noć razgovaraju i zbližavaju se - a da se slučajno ne dotaknu. Dodir sprječava daska zabijena na polovini kreveta.

5. Život bez muzike
Jedan od glavnih razloga zbog kog Amiši preziru tehnologiju jeste njihovo vjerovanje da ona podstiče individualizam. Bez tehnologije, oni su prisiljeni da se oslanjaju jedni na druge za sve. U sklopu toga, i muzički instrumenti su strogo zabranjeni - uz izuzetak harmonike, koju sviraju na vjerskim obredima.

6. Volite se i množite - sa brojnim genetskim defektima
Nakon ulaska u brak, od para se očekuje da ima što više djece jer to pomaže širenju i održanju zajednice. Međutim, problem je u tome što njihova zajednica raste isključivo „iznutra“ - zbog čega nema protoka novih gena. Amiši se često rađaju s nekim oblicima urođenih defekata.

7. Zlostavljanje životinja je dozvoljeno
Zajednica Amiša poznata je po svojim pacifističkim stavovima i zato iz vjerskih razloga njeni pripadnici ne moraju da idu u vojsku. Međutim, dok su prema ljudima miroljubivi, prema životinjama su ekstremno okrutni. Oni životinje doživljavaju na isti način kao i mašine - one su nešto od čega mogu samo da imaju koristi. Zbog toga ih često ekstremno opterećuju, kolju čim se razbole, tjeraju na rad do iznemoglosti…

Izvor: B92