Naučnik, profesor Ian Gent, i njegov tim sa Univerziteta St. Andrews nude nagradu od milion dolara osobi koja uspije smisliti program koji će riješiti "Kraljičinu zagonetku".

Prije nego što se jako uzbudite, iako je ovaj natječaj otvoren za sve, nemojte misliti da je jednostavan, osim ako niste stručnjak za programiranje, piše Unilad.

Nastala 1850., "Kraljičina zagonetka" uključuje osam figura sa šahovske ploče. Štoviše osam kraljica. Zadatak koji se postavlja pred igrače jest da na standardnu šahovsku ploču postave osam kraljica tako da nijedna ne može napasti neku drugu.

To znači postavljanje kraljica u različite redove tako da dvije kraljice nisu u istom stupcu niti se mogu susresti dijagonalno. Sama zagonetka je riješena, no svi računalni programi neslavno su propali kad se poveća šahovska ploča.

Gent i njegovi kolege vjeruju da bi računalni program koji može riješiti ovaj zadatak mogao biti dovoljno sofisticiran da riješi većinu zadataka, poput dekriptiranja najtežih sigurnosnih softvera.

"Ako možete napisati program koji može riješiti ovaj zadatak brzo, možete ga prilagoditi da rješava većinu bitnih problema koji nas danas muče. To uključuje trivijalne zadatke poput toga da nađete najveću skupinu vaših prijatelja na Facebooku koji se međusobno ne poznaju, ali i važne zadatke poput krekiranja kodova koji osiguravaju naše online transakcije", rekao je Gent.

Razlog zbog kojeg je teško napisati ovaj program je velik broj varijabli koje su uključene u njega. Zbog toga bi moglo potrajati i po nekoliko godina dok se program konačno ne ostvari.

"U praksi, niko nije bio ni blizu uspješnom pisanju programa", rekao je Peter Nightingale.

Ako vas zanima ovaj izazov i mislite da možete napisati svoj program i dobiti milion dolara, javiti se možete Clay Mathematics Instituteu u Americi.