Ispovijesti

Svako od nas, barem nekada u životu, poželio je da ima bogatstvo kojim bi mogao zadovoljiti neke svoje potrebe, zbog čega je to jedna od zanimljivih tema o kojoj svako voli razgovarati.

Iz tog razloga, na društveno-informativnom websiteu Reddit otvorena je rasprava pod nazivom "Milioneri Reddita, kako ste postali tako bogati?" u okviru koje je, na iznenađenje mnogih, veliki broj milionera odlučio podijeliti svoje životne priče.

"Počeo sam se bogatiti u svojim 20-ima. Bio sam računarski programer kad je internet tek postajao popularan. Mogao sam 'dizati' web-stranice i baze podataka kada su internetske tehnologije još bile nove. Nikad nisam 'pogodio' nešto veliko poput Facebooka ili Amazona, ali mnogo sam naplaćivao svoje usluge. Od tog novca sam najprije kupio kuću, a zatim stambenu zgradu u Kaliforniji. Sad sam u 40-ima. Ne osjećam se jako bogato. Još uvijek provjeravam cijene prije nego nešto kupim i mislim da ću voziti svoj stari džip dok ne umrem. Kad putujem, često uzimam prvi razred i zaista volim biti u ljepšim hotelima. No, osim toga živim jednostavno", kazao je jedan od korisnika Reddita.

Iako su pretežno objavljene ispovijesti milionera sa Zapada, zanimljiva je i jedna od ispovijesti milionera iz Istočne Europe.

"Godine 1990. uzeo sam veliki kredit, kupio deset stanova i uredio ih. Sad ih iznajmljujem, a od stanarine vraćam kredit. Radim to svakih deset godina. Sad imam već 30 stanova i jednog zaposlenika koji ih održava i prikuplja stanarinu. Ključ je pronalazak dobrih stanara i održavanje dobrih odnosa s njima", istaknuo je ovaj milioner.

Ipak, najčešći savjeti koje su milioneri podijelili bili su "štedite i budite poduzetni", jer su mnogi od njih upravo štednjom i investiranjem tog novca zaradili svoj prvi milion. Ipak, postoje i oni mnogo sretniji, koji uspijevaju bez mnogo muke i truda dobiti novac.

"Prošle godine su djed i baka moje zaručnice dobili lovu na lotu i bili su dovoljno velikodušni da je podijele s porodicom", zaključio je jedan od korisnika.

Comment from discussion Millionaires of Reddit, how did you become so wealthy?.