Tokom zahvata umrlo novorođenče

Dva ljekara suspendirana su u indijskoj bolnici nakon što se internetom proširila snimka na kojoj se vidi da se oni svađaju usred operativnog zahvata u kojem su obojica sudjelovali, dok je između njih bila trudna pacijentica.

Bijesna reakcija ljudi koji su vidjeli snimku nije ostavila drugu mogućnost bolnici Umaid u Rajasthanu nego da ih suspendira dok ne utvrde što se tačno dogodilo, a iz bolnice su samo potvrdili da su pacijentica koju su operirali, kao i njena beba, dobro. Za BBC su rekli da je snimka autentična, ali da ne znaju ko ju je snimio i pustio u javnost.

U snimci koju su dijelili korisnici na društvenim mrežama mogu se čuti uvrede koje dr. Ashok Nanival i dr. Mathura Lal Tak upućuju jedan drugome, prije nego su počeli i raspravu o tome je li pacijentica jela nešto prije operacije.

Bit će udaljeni s posla dok bolnica ne provede internu istragu o slučaju, a opovrgnuli su navode koji su se pojavili u nekim medijima o tome da je beba pacijentice umrla tokom operacije.

– Istina je da je taj dan jedna beba u našoj bolnici umrla, ali nije bilo riječ o bebi žene koja je operirana u snimci – kazala je dr. Ranjana Desai koja je razgovarala s medijima u ime bolnice.

U naslovu snimke svađe objavljene na YouTubeu također stoji da je beba umrla tokom operacije, no to nije istina.