ZADIVLJUJUĆE

Na mjestu gdje se Tihi i Atlantski okean susreću, kod Rta Horn, događa se nevjerovatna prirodna pojava. Upravo na tom mjestu načinjen je nevjerovatan snimak sa jednog turističkog broda na kojem je granica između dva okeana jasno vidljiva – kao na geografskoj karti.

Na prvi pogled čini se kako se njihove vode uopšte ne miješaju. Međutim, vode ovih okeana se ipak mijašaju, samo što to traje duže nego što bismo očekivali, objasnili su stručnjaci.

Kako bi se vode izmiješale jedva nekoliko centimetara, potrebno je nekoliko dana, jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi mješanja kao i za druge tečnosti: difuzija dvije tečnosti i fizička agitacija.

Difuzija, odnosno širenje ili razlivanje kod tečnosti je izuzetno sporo, tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, to jest fizičkih uticaja na miješanje - talasa, struja, vjetrova...

Takođe, gustina okeana može uticati na stvaranje ove vidljive "granice", uslijed razlike u salinitetima vode, a zatim su tu i prilivi slatke vode od topljenja glečera, velike reke koje unose i izvesnu količinu gline u okean i mijenjaju mu gustinu i boju.

Međutim, i vode okeana se, na kraju, ipak izmješaju, zaključuju stručnjaci.