Cijeli svijet šokiran...

Porodica Tromp ponovo radi na porodičnoj plantaži u blizini Melbournea - godinu dana pošto su preživjeli putovanje ispunjeno paranojom, kome se i danas ne zna uzrok.

Njihovo bizarno putovanje počelo je 29. avgusta 2016. godine, kada su supružnici ubijedili svoje troje odrasle djece da moraju odmah da bježe iz porodične kuće.

Supružnici i njihovo troje djece ušli su u automobil i krenuli prema sjeveru. Pobjegli su s farme i ostavili su iza sebe pasoše, kreditne kartice i mobilne telefone. Prema svemu sudeći, planirali su da putuju bez ostavljanja tragova.

Kasnije se saznalo da su Mark i Jacoba imali sve više psihičkih problema i barem jedno od njih bilo je uvjereno da neko hoće da ih ubije i opljačka. Jedini mobilni telefon koji su ponijeli sa sobom pripadao je sinu Michelu, ali su ga poslije tridesetak kilometara natjerali ga da baci. Bili su uvjereni da neko može da ih prati koristeći signal s telefona.

Michel (25) kasnije je ispričao medijima da je odlučio da krene sa njima samo da bi bio siguran da im neće biti ništa. Roditelji su ga zabrinuli zato što im se sve više stvari priviđalo i postajali su sve naporniji.

Prvog dana porodica je prevalila oko 800 kilometara. U utorak ujutro, 30. avgusta 2016, Michel je pobjegao od njih, dok su njegove dve sestre Riana i Ella ostale s roditeljima.

Ostatak porodice uputio se prema popularnom turističkom odredištu Jenolan pećinama. Tu je ujedno bio kraj puta za Rianu i Ellu koje su odlučile da napuste roditelje. Kako bi pobjegle od njih, ukrale su automobil i došle do grada Goulburn gdje su i prijavile nestanak svojih roditelja.

Australijsku javnost zaintrigiralo je kako jedna porodica može na tako neobičan način da se rastane i zaluta, kao i zbog čega su svo vrijeme vozili kroz velike gradove kad su bili uvjereni da neko želi da ih ubije. Svi su mislili da je u pitanju bio običan porodični izlet koji je završio nesuglasicama.

U Goulburnu su se i sestre razišle. Ella je otišla kući, nazad na plantažu gdje je zatekla policiju koja je tražila porodicu. Brat Michel došao je nešto kasnije zato što je išao vozovima, a sestra je išla kući ukradenim automobilom. Njih dvoje naizgled su bili mentalno zdravi, ali sestra Riana nije tako dobro prošla.

Ona se švercovala u jednom kamionu, a vozač ju je otkrio tek posle sat vremena vožnje. Kad joj je prišao, čovjek se šokirao. Nije znala ko je, kako se zove, bila je potpuno izgubljena. Ubrzo je i hospitalizovana u bolnici u Goulburnu.

Interes javnosti sve je više rastao i počela je velika potraga za nestalim supružnicima. Mark i Jacoba su krenuli prema Melburnu, prema plantaži i djeci. Međutim, par dana kasnije su se rastali.

Jacoba je krenula prema sjeveru i pronađena je 350 kilometara od grada Vongarata, gdje su supružnici rastali. Niko nije otkrio kako je tačno prevalila stotine kilometara, a ljudi koji su je pronašli kažu da je bila potpuno rastrojena. Odveli su je u bolnicu i prebacili u Goulburn kako bi zajedno s kćerkom započela oporavak.

Mark je ostao u Vongarartu, gdje su ga nekoliko dana kasnije pronašli policajci. Šest dana pošto je počela porodična avantura, Mark Tromp pronađen je pored puta u blizini aerodroma.

Niko nikada nije razjasnio zašto je porodica samo nestala. Policija nije pronašla tragove droge, nisu imali ranije dijagnoze psihičkih poremećaja, nisu imali dugove i nisu bili članovi nekog kulta.