Glavna su tema oduvijek...

Ženske stražnjice glavna su tema oduvijek, ali opsesija je dosegnula vrhunac posljednje decenije.

Jennifer Lopez, Kim Kardashian, Kylie Jenner, natjecanja za Miss BumBum, australski festival Julia Creek Dirt'n'Dust koji svake godine uključuje traženje najbolje pozadine Australije, pa čak i natjecanje za najbolju stražnjicu univerziteta Cambridge samo su neki primjeri te opsesije.

U cijelu utrku ko će jače veličati ženske stražnjice uključila se i nauka. Ranije ovog mjeseca objavljeni su rezultati istraživanja koje je predvodio Paul Heidekrueger s Tehničkog fakulteta univerziteta u Münchenu, a koji se pozabavio samo jednom temom. Pogađate, ženskim stražnjicama.

Njegova studija istraživala je parametre kao što su uzrast, spol, estetska percepcija, geografska lokacija i zanimanje kako bi otkrila omiljenu veličinu stražnjice te omjer između struka i bedara.

Heidekrugerova studija "Idealna veličina stražnjica: Sociodemografska morfometrička evaluacija" oslanja se na podatke iz prethodne studije o proporcionalnom odnosu struka i bedara psihologa Devendre Singha sa Sveučilišta u Teksasu koja je pokazala da su proporcionalni odnosi struka i bedara kod žena između 0,7 i 0,67 doživljavaju kao "savršena" figura, piše Vice.



Rezultati Heidekruegerove studije pokazali su da, iako starost i nacionalnost utiču na percepciju savršene veličine stražnjice, faktori kao što su spol, prihodi i regija ne utiču.

Muškarci koji naseljavaju neeuropske regije više vole veće stražnjice, a iako je studija pokazala da Amerikance manje privlače velike stražnjice od muškaraca u Latinskoj Americi, stvari se mijenjaju i tamo, a pozamašna stražnjica postaje sve poželjnija.

Postoje biološka i sociokulturološka objašnjenja za to što je ljudima privlačno, tvrdi David Frederick, izvanredni profesor psihologije zdravlja na Univerzitetu Chapman.

- Ljudi imaju različita mišljenja o Kim Kardashian. Ako ste neko ko je doživljava kao prestižnu i inspirativnu, njene fizičke osobine tada ćete vezivati za prestiž - rekao je.

Ukratko, ako se velika stražnjica povezuje s prestižom, bit će vam privlačnija, kaže on.



Važno je naglasiti da stražnjice Kim i Khloe Kardashian nisu samo velike, one su i savršeno zaobljene i uzdignute, bez strija i celulita (kad nisu u krupnom planu), dok su njihove figure nalik pješčanim satovima, s velikim stražnjicama i grudima, a tankim strukom. One imaju tijela za kakva društvo uvjerava druge žene da ih trebaju imati.

- Neko uvijek zarađuje na ženama koje se osjećaju ružno i ženama koje se natječu s drugim ženama. Ta čitava ideja žena opsjednutih veličinom svoje stražnjice i veličinom svojih bedara oduzima mnogo energije i samo tjera žene da se okreću taj kotač kao hrčci - tvrdi Connie Sobchack.



A sada više nego ikad, kultura muškog pogleda u punoj je snazi, kaže ona.

- S trenutnom administracijom na vlasti i osobom na položaju predsjednika koja procjenjuje i kritizira ženska tijela, žene se zaista objektificiraju. Kao da je otvorena sezona lova na ženska tijela - dodaje.

Prošle godine u SAD-u izvedeno je 17,1 miliona kozmetičkih operacija, a u 42 posto slučajeva pacijenti su željeli kozmetičke zahvate zato da "izgledaju bolje na selfiejima, Instagramu, Snapchatu, Facebooku i drugim društvenim mrežama".