Od menija do specijaliteta

Vjerovatno ste nekada doživjeli da u restoranu dobijete račun s povisokim iznosom, a bili ste uvjereni da nećete toliko potrošiti?

Dosta ugostitelja ima već razvijene taktike kako bi nagovorili gosta da potroši više nego što je planirao.

Pročitajte koje su, kako se nikada više ne biste našli u takvoj situaciji, ni u našoj zemlji ni u inostranstvu.

Meni
Od izbora jela - sve je dizajnirano kako bi privuklo vaša osjetila. Istraživanja su pokazala da naše oko najčešće ide ka gornjem desnom uglu menija. Tamo se upravo i nalaze "najprofitabilnija" jela.

Ako imate pretjerano visoke cijene, vjerojatno ćete skrenuti pažnju na svoj restoran i natjerat ćete ljude da potroše više.

A gdje se nalaze ona jeftinija jela? Istraživanja pokazuju da se ona najjeftinija jela nalaze na donjoj lijevoj strani menija - zadnje mjesto koje ćete pogledati.

Čak i način na koji su hrana i piće poredani utječe na vašu potrošnju.

Mnogi će naručiti drugu najjeftiniju bocu vina kako ne bi ispali škrti. Znajući to, restorani baš tu bocu najviše ističu i time vas natjeraju da kupite neku drugu, a vi naravno, ne želite onu najjeftiniju.

Posebno oprezni budite kod menija u kojima ne piše oznaka za valutu. Restorani koji nemaju prikazanu valutu u meniju (npr. 100 umjesto 100 KM) zarađuju mnogo više novaca nego oni koju imaju ispisanu valutu pored svakog jela i pića.

Posluga
Jasno je da dobar konobar zna kako izvući više novaca iz gosta.

Strategija verbalnog nabrajanja specijaliteta, bez naglašavanja koliko košta, vrlo lako vas može navesti da potrošite više nego li ste planirali.

Tako su i pariski konobari priznali da na taj način navedu gosta da kupi skuplju bocu jer nakon što ste nabrojali vina, gost se vrlo vjerojatno neće sjećati ona prva dva koja su jeftinija pa da ne bi morao ponovno pitati, obično naruči ono skuplje.

Odjeća
A zbog čega u mnogim restoranima osoblje često ima neki crveni detalj na odjeći?

Pokazalo se da ljudi daju veće napojnice ako konobarica nosi nešto crveno, ako vam nacrtaju "smiley" na račun ili ako dotaknu gosta u trenutku kada plaća obrok.

Muzika
Ako restoran prodaje i francusko i njemačko vino, a francusko je skuplje, puštanje francuske muzike će biti jedan od faktora zbog kojih ćete se odlučiti za francusko vino, tj. ono skuplje.

Restorani koji puštaju klasične melodije, potiču veću potrošnju, dok oni koji ne puštaju nikakvu muziku uopće, imaju mnogo manju zaradu.

Hrana
Ako mislite da ste besplatne masline, čips ili kikiriki u vašem omiljenom kafiću ili restoranu dobili zbog dobrog raspoloženja konobara - varate se. Oni su tu kako bi naručili još pića jer od soli ožednite.

Ni specijaliteti nisu uvijek baš toliko "specijalni". Često su napravljeni od ostataka ili od hrane kojoj ubrzo ističe rok trajanja, a to ne znači da će biti išta jeftinije.