Život mu je postao nepodnošljiv

Često imamo običaj da za neku osobu žargonski kažemo da je sa “dva lica”, ali nam nikada nije palo na pamet da su kroz istoriju zaista postojale osobe koje bukvalno imaju dva lica.

Englez Edvard Mordrejk, koji je živeo u 19. vijeku, imao je veliku anomaliju, rođen je sa dva lica, jednim s prednje, a drugim “parazitskim” sa zadnje strane lobanje, na potiljku.
 
Smatrao je da je to drugo lice “demonsko” i želio je da ga ljekari odstrane, ali niko se tada nije usudio ni da pomisli da pokuša takav zahvat. I za današnju medicinu odstanjivanje lica na potiljku bi bilo pravi izazov i veoma rizičan zahvat.

Edvard je sigurno bio spreman i na takav rizik, jer je njegov život sa dva lica postojao nepodnošljiv, a kako je poticao iz imućne porodice sigurno je mogao da priušti sebi najbolje ljekare. Nažalost, i pored brojnih pokušaja, ostao je osuđen da živi tako.

Najviše mu je smetalo, kako je tada govorio, to što lice noću često “izgovara demonske riječi”. Nije imao nikakvu kontrolu nad njim. Teško nam je i zamislimo sebe u takvoj situaciji, ali sama pomisao da vam je neka izraslina na potiljku i da proizvodi čudne zvuke, zaista zvuči jezivo.
 
Edvard je vremenom postao sve povučeniji. Nije želio ni sa kim da se viđa, čak ni sa svojim rođacima i porodicom. Priča se i da je bio veoma nadaren mladić i veoma muzički talentovan.

Kasnije je potvrđeno da to lice ne može da jede niti da govori, ali je zabilježeno da se smije ili plače, ili da nerazgovetno mrmlja. Ono što je dodatno interesantno u ovom sluaču jeste da je lice bilo žensko. Sigurno su zvuci koje je to lice proizvodilo, a koje Edvard nije mogao da kontroliše, uticali na Edvardovu psihu. Lice očigledno nije imalo nikakvu svijest. Vjerovatno je bila njegova nerazvijena sestra blizanakinja.

Na kraju, Edvard je izvršio samoubistvo u 23. godini, popivši otrov, ne mogavši da izdrži život u takvom stanju. Na njegovo insistiranje u oproštajnom pismu, njegov grob nije obilježen i ne zna se gdje je sahranjen.
 
Tom Vejts, američki pjevač i kompozitor, čak je na jednom svom albumu 2002. godine objavio pjesmu posvećenu Edvardu, pod naslovom “Poor Edward”.

Do sada nije zabilježen nijedan ovakav identičan slučaj u medicini, ali je tokom istorije bilo još nekoliko osoba koje su kao i Edvard takođe bile osobe sa dva lica. Pored Mordrejka, osobe rođene sa dva lica bili su Čang Cu Ping i Paskal Pinjon.

Cu Pingu su se, za razliku od Mordrejka “dva lica” formirala sa iste strane. Čangovo drugo lice formiralo se s desne strane lica, od kojeg su se razvili samo zubi usne i dio jezika. Kada bi Čang otvorio usta, automatski bi mu se otvorile i druga usta sa desne strane lica, koja Čang nije mogao da kontroliše. Na svu sreću, operacijom su Čingu uspjeli da uklone drugo lice i da mu kožu koliko-toliko osposobe, prenosi Telegraf.

Treći slučaj je Paskal Pinjon, koji je kao i Murdok živio u 19. vijeku i bio poznat kao Dvoglavi Meksikanac. Međutim, ovaj slučaj je prevara. Pinjon jeste bio rođen sa ogromnom izraslinom posred glave, zbog čega je uspio da se zaposli u cirkusu, ali ta izraslina nije bila lice. Lice je docrtao vlasnik cirkusa, pošto je htio da privuče više ljudi.