Želi umrijeti u raju na zemlji

David Glasheen postao je svjetska atrakcija, nakon što su pojedini mediji objavili reportažu o ovom neobičnom stanovniku pustog otoka na sjeveroistoku Australije, koji je posjedovao bogatstvo vrijedno skoro 29 miliona dolara.

Naime, Glasheen već 20 godina živi na Restoration islandu, pustom otoku na kojem mu je jedino društvo pas mješanac po imenu Poli, prenosi Docastaway.

Ipak, ono što je javnost najviše zaintrigiralo jeste činjenica da je bio milioner, te da se odlučio odreći svih životnih pogodnosti i napustiti gradsku svakodnevnicu. Tome je dodatno doprinijela činjenica da je veliki dio bogatstva izgubio u velikom slomu berze 1987. godine, zbog čega je pokušavao više puta povratiti svoje bogatstvo, ali nakon 10 godina je digao ruke od civilizacije.

"Želim da umrem ovdje. Ovo je moj raj na zemlji. Kad sam došao na otok, bio sam otrovan željom za novcem. Novac truje ljude. Zbog njega mi se raspao brak", objasnio je David u dokumentarcu o njegovih deset godina života na otoku.

On kaže da mu ponekad nedostaje razgovor sa ljudima, kao i da bi volio da nađe partnerku koja bi ga posjetila nekoliko puta godišnje.

David voli prirodu koja ga okružuje, ali ističe i njene opasnosti. Kaže da može da se dogodi da, ako se nađete u nevolji na otoku, nema ko da vam pomogne pa smrt tada izgleda neizbježna.

"Volim divlje životinje, ali mogu da budu opasne", ističe on.

Inače, David je rođen u Sidneju. Bio je vlasnik kompanije za iskopavanje zlata u Papui Novoj Gvineji. Kada ga je žena napustila, spakovao je kofere i napustio gradski život. Zahvaljujući generatoru i solarnim panelima može koristiti internet, a jednom godišnje napušta otok da bi sebi obezbjedio namirnice za život.