Dva kineska sela Vushan i Juepu

Dva kineska sela Vushan i Juepu u provinciji Fujian razdvaja samo jedna mala rijeka od jednog metra širine.

Međusobna netrpeljivost između dva sela trajala je duže od 300 godina sve donedavno kada se dvoje mladih iz različitih sela nisu zaljubili i vjenčali u tajnosti. Ova dva gore pomenuta sela imala su veoma neobičnu tradiciju koja je zabranjivala ljudima da se vjenčaju sa osobom iz sela preko puta rijeke.

- Niko ne zna kada je tačno počela zabrana vjenčavanja sa mještanima drugog sela. Znamo samo da smo se više od 300 godina svađali oko prava na korištenje vode - rekao je Wang Hongdong, sekretar komunističke partije u Vushanu.

Svađa je vremenom prerasla u kletvu prema kojoj brak sa osobom iz rivalskog sela može voditi samo ka nesreći. Zabrana vjenčanja između dva sela Vushan i Juepu se poštovalo sve dok se prije tri godine djevojka iz Juepua nije zaljubila u mladića iz sela Vushana.

- Obje njihove porodice su čvrsto vjerovale u kletvu i protivile su se njihovom braku - zaključuje Hongdong.

Mladić i djevojka su se ipak vjenčali, ali su bili primorani da napuste Fujian te su se preselili u provinciju koja je od njihove udaljena oko 1500 kilometara.

2015. godine vratili su se u svoja sela da proslave svoj brak u mladoženjinoj kući, ali se mladini roditelji nisu pojavili na proslavi. Na kraju, mještani oba sela su prestali vjerovati u kletvu kada je djevoka rodila dva dječaka.

Kako bi zvanično obilježili pomirenje i ukinuli zabranu brakova, dva sela su organizirala ceremoniju kojoj su prisustvovali budistički i komunistički zvaničnici. Ceremoniji je prisustvovalo oko 500 ljudi iz sada naravno, oba sela.

Autor: Avaz.ba