Koki ima 57 godina

Titov papagaj Koki ima 57 godina i “obožava” da psuje, vjerovali ili ne.

Tome svakodnevno svjedoče brojni posjetioci Briona, nekada omiljenog mjesta maršala. Pogledajte u video snimku koje je to riječi naučio od svog gazde. Pored Titovog papagaja tu je i slonica Lanka. Dok Koki psuje, Lanka se voli igrati sa loptom. Međutim glavna atrakcija Briona jeste Titov papagaj Koki. Svi posebno dolaze da vide ovog nevjerovatnog papagaja kojeg je maršal obožavao.

Poznati Titov papagaj Koki je inače hit na Brionima. Jedan je od rijetkih primjeraka žuto kukmastih kakadua koji žive i do preko 100 godina. Spada u veće vrste papagaja koje odlikuje vrlo zdepasto držanje, prilično snažno i krupno tijelo veličine 50 cm, jak, čvrst kljun i kresta na glavi.

Josip Broz Tito je Kokija poklonio svojoj unuci Aleksandri Saši Broz za deveti rođendan. Ptičica jedno vrijeme nije bila na ostrvu, ali posljednje tri decenije je, uz slonicu Lanku, najatraktivniji stanovnik Briona.

U sadržaju ispod pogledajte video zapis gdje možete čuti zašto je Koki glavna atrakcija, i saznati zašto ga je Tito toliko obožavao.