Na ruskom Dalekom istoku

Na ruskom Dalekom istoku, u republici Jakutskoj, nalazi se Ojmjakon, selo u kom zimi temperature padaju do -60 stepeni, a ljeti se dižu i iznad 30 stepeni. Najhladnije je to stalno naseljeno mjesto na svijetu.

Kada temperatura u Ojmjakonu malo poraste, negovi su stanovnici silno sretni, posebno djeca. U školu će naime moći bez nepreglednih slojeva odjeće i lakše će se disati. Biti će naime "samo" -35 stepeni.
Ojmjakon se nalazi u istočnom dijelu Sibira, na obali rijeke Indigirke, dok upravno pripada republici Jakutskoj od čijeg je glavnog grada udaljen čak 21 sat vožnje automobilom. 
Hladnoća, baš kao i udaljenosti, u Rusiji kao da poprimaju sasvim novu dimenziju. Ojmjakon je najhladnije stalno naseljeno mjesto na svijetu s najnižom izmjerenom temperaturom od nevjerojatnih -71,2 stepena.
Vjetar puše vrlo rijetko, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše. No, s druge strane, temperature ljeti mogu dostići i 20 do 30 stepeni, a najviša temperatura u tom je selu zabilježena 2010. godine.
Tada se živa u termometru zaustavila na 34,6 stepeni. Godišnja temperaturna amplituda stoga nerijetko iznosi više od 100 stepeni, a prosječna je godišnja temperatura -15 stepeni.
Zanimljivo, u neposrednoj blizini Ojmjakona se nalaze brojni i bogati izvori tople vode, a rijeka Indigirka je veoma pogodna za ribolov repuški, čira, maksune i omulja.
Stanovništvo najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu većinski se prehranjuje mesom, kako zbog njegovih visokih kaloričnih vrijednosti, tako i zbog problema s transportom svježeg voća i povrća. S obzirom na to da se tlo smrzava do ogromne dubine, Rusi koji ovdje žive imaju problema čak i s izgradnjom odvoda pa WC-e uglavnom smještaju izvan kuća.
Korištenje mobitela zimi je gotovo nemoguće jer se uređaji redovno smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju grijane garaže automobile ne gase preko noći jer ih ujutro ne bi mogli upaliti, prenosi 24 sata.hr.
Ukoliko vam sve to nije dovoljno snažan pokazatelj vrtoglavo niskih temperatura na ruskom Dalekom istoku, u razdobljima najveće hladnoće stanovnici moraju paziti i na to kako i koliko brzo udišu zrak. Ukoliko dišu preduboko ili prebrzo, na plućima mogu zaraditi ozebline. Bavljenje sportovima na otvorenom, dakle, baš i ne dolazi u obzir. 
Kako izgleda prekrasna, ali i nemilosrdna svakodnevica u Ojmikronu za kraj pogledati možete i u fenomenalnoj galeriji fotografa Amosa Chapplea koji je između Ojmjakona i Jakutska proveo dva dana.