Fond riječi sveden na vrijeđanje i javno ponižavanje

Kada im ponestane riječi kojima bi sebe uzdigli, a svoje protivnike, prethodnike, sljedbenike ili čak kolege po funkciji koju obavljaju, postavili na stub srama, pojedini svjetski političari oslanjaju se na teške riječi. Ne prezaju od izricanja raznih uvreda koje idu čak i do poređenja sa životinjama.

Zbog "uličnog" jezika koji koriste, BBC ih je proglasio prostacima.

Evo i koji su među  TOP 10.

BORIS JOHNSON

Aktuelni šef britanske diplomatije Boris Johnson uputio je teške riječi američkoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton 2007. godine.

– Obojila je kosu u plavo, napućila usne, i uza svoj buljavi, hladni pogled djeluje kao sadistička bolničarka u mentalnoj ustanovi – rekao je Johnson.

RODRIGO DUTERTE

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte usporedio je sebe s Hitlerom rekavši da bi "bio sretan" uspije li ubiti milione narkomana i dilera droge u svojoj zemlji, a njegovi su komentari razbjesnili židovske skupine u Sjedinjenim Državama.

Duterte je kazao da ga neki kritičari nazivaju "Hitlerovim rođakom", a pritom ne žele istražiti problem narkomanije na Filipinima.

"Hitler je pobio tri miliona Židova", rekao je Duterte po povratku u Manilu iz  posjeta Vijetnamu te nastavio "Imamo tri miliona ovisnika (na Filipinima). Bio bih sretan da ih pobijem".

"Ako je Njemačka imala Hitlera, Filipini će imati... ", rekao je i upro prstom u sebe te dodao da bi želio počistiti sve kriminalce i završiti taj problem "kako bi spasio iduću generaciju od propasti".

"Kučkin sin”, “luđak”, “budala” – tek su neki od izraza kojima je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte opisao američkog predsjednika Baracka Obamu, papu Franju, državnog sekretara SAD-a Johna Kerryja, te glavnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

MUSTAFA TLASS

Sirijski ministar odbrane Mustafa Tlass 1999. godine izazvao je diplomatski skandal i proteste kada je tadašnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata nazvao “sinom 60.000 k..rvi”.

HUGO CHAVEZ

Bivši lider Venezuele Hugo Chavez u UN-u 2006. godine američkog predsjednika Georgea Busha opisao je kao “đavola”, pa “govornica i dalje smrdi na sumpor”.

NIGEL FARAGE

Iako je uvodno rekao kako “ne bi htio biti nepristojan”, bivši šef britanskog UKIP-a Nigel Farage 2009. godine dobro je izvrijeđao nekadašnjeg premijera Belgije Hermana van Rompuyja, koji je, po njemu, “karizmatičan kao stara krpa” i “zapravo je običan trećerazredni činovnik koji dolazi iz nečega što se čak ne može ni nazvati državom”.

SILVIO BERLUSCONI

I bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi žestoko je odgovorio na napad njemačkog eurozastupnika Martina Schulza 2003. godine.

– Čuo sam da se u Italiji snima film o nacističkim logorima. Vas ću, gospodine Schulz, predložiti za ulogu čuvara logora. Savršeno vam pristaje – poručio je Berlusconi.

NICOLAS MADURO

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro opleo je po Luisu Almagru, predsjedniku Organizacije američkih država, jer je “smeće od čovjeka, običan izdajnik”.

– Gospodine Almagro, uzmite tu svoju demokratsku povelju, stavite je u tanku tubu i zabijte je gdje god vam odgovara – rekao je Maduro.

Te riječi šokirale su bivšeg urugvajskog predsjednika Josea Mujicu, koji je rekao da je Maduro “lud kao koza”.

JOSE MUJICA

Bivši urugvajski predsjednik Jose Mujica, nekadašnju predsjednicu Argentine Cristinu Fernandez Kirchner nazvao je “ludom vješticom koja je još gora od njenog zrikavog čovjeka”.

ROBERT MUGABE

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe obrušio se na južnoafričkog nadbiskupa Desmonda Tutua 2004. godine nazvavši ga “bijesnim, zlim i ogorčenim malim biskupom”.

VIKTOR ORBAN

Mađarski premijer Viktor Orban usporedio je politiku aktuelne njemačke kancelarke Angele Merkel s onom Adolfa Hitlera, što je izazvalo burne reakcije na njemačkoj političkoj sceni.

“Nijemci su već jednom slali konjicu u spas, ali u obliku tenkova', rekao je Orban, aludirajući na nacistički upad u Mađarsku 1944. te nastavio u istom tonu: 'Mi tražimo da je opet ne šalju, jer je to bila loša ideja i tada i sada.'

Bila je to reakcija na izjavu Angele Merkel u parlamentarnoj debati sa svojim izazivačem za mjesto kancelara, socijaldemokratskom Peerom Steinbrueckom, koji je apelirao na to da se Mađarskoj oduzme pravo glasa zbog klizanja u diktaturu. Merkel je replicirala da će 'učiniti sve kako bi se Mađarska vratila na pravi put, ali da neće odmah slati konjicu'. Ono što brine Steinbruecka, ali i brojne druge europske političare, pa i Europsku komisiju, jest način kojim Viktor Orban vlada Mađarskom, pretvarajući je iz parlamentarne demokracije u nešto polutotalitarno.