Slučaj koji je podijelio javnost

Na internetu se pojavio video na kojem su turisti u katedrali u Jaliscou u Meksiku navodno snimili trenutak u kojem je dijete, koje je umrlo prije 300 godina, otvorilo oči. Dok jedni to smatraju znakom drugi tvrde da je riječ o prevari i namještaljci.

Legende o preminuloj djevojčici, koja je proglašena svetom te su njezini ostaci pohranjeni u katedrali, su različite. Najpoznatija je priča prema kojoj je curica htjela ići na prvu pričest zajedno sa svojim kolegama iz škole, no otac joj je to zabranio. Časne sestre su ju pozvale i djevojčica je tajno otišla na prvu pričest. Kada je njezin otac to saznao, izbo ju je i ubio, piše Mirror.
Mještani su njezino tijelo donijeli u katedralu gdje je sahranjena te je postala simbolom ljubavi prema Kristu.
"Uspavana ljepotica"
Slična priča pojavila se i 2014. godine u Italiji. Tada je objavljen video na kojem se vidi kako navodno Rosalia Lombardo, koja je umrla 1920. trepće. Rosalia je imala samo dvije godine kada je umrla od upale pluća. Otac general Lombard o bio je shrvan njezinom smrću. Bio je imućan te platio stručnjaku Alfredu Salafiju da balzamira njezino tijelo.
Salafia je tijelo tako dobro balzamirao da i dan danas djevojčica izgleda kao da je zaspala. Zbog toga je zovu "uspavana ljepotica".  Njezino treptanje objasnili su znanstvenici koji tvrde da je riječ o optičkoj varci.
U pitanju je optička iluzija uslijed svjetla koje filtriraju bočni prozori, a čiji se intenzitet tokom dana mijenja.