Pješaci i pametni telefoni

U Seulu su postavljeni saobraćajni znakovi koji upozoravaju pješake na opasnost ako pišu SMS poruke dok hodaju.

U glavnom gradu Južne Koreje postavljeni su novi saobraćajni znakovi. No, ovog puta, gradske vlasti njima upozoravaju pješake, a ne vozače.
Kampanje za sigurnost na cestama obično upozoravaju vozače da ne voze ako su pili. Najnovija inicijativa upozorava pješake da ne pišu SMS poruke dok hodaju. Seul se odnedavno fokusira na sigurnost pješaka. Postavljeni su znakovi koji upozoravaju pješake na saobraćajnu opasnost dok gledaju u telefone.
"Već sam doživjela nekoliko situacija gdje umalo nisam završila pod točkovima. Znam da je opasno koristiti pametni telefon dok hodam, ali to je teško promijeniti", kazala je stanovnica Seula.
"Nekad ne gledam u semafor već u svoj telefon. Mislim da su novi znakovi korisni", rekla je stanovnica Seula.

Novi zakoni za novo vrijeme

Više od 80 posto stanovnika Južne Koreje posjeduje mobilne uređaje, a sve je više onih koji ne paze dok na ulici gledaju u njihove displeje. Vlasti tvrde da su se u posljednjih pet godina nesreće povezane s upotrebom pametnih telefona udvostručile.
"Broj nesreća je u porastu, jer mnogi koriste pametne telefone dok hodaju. Odlučili smo postaviti saobraćajne znakove kako bismo podigli svijest građana. Gradske vlasti su postavile 20 znakova na pet lokacija, a do kraja ove godine na pločnike ćemo postaviti i 250 oznaka", rekao je Kang Jin-dong, direktor ureda za transport Seula.
Osim Seula, jedan njemački grad je postavio semafore ugrađene na pločnike kako bi skrenuli pažnju pješaka dok gledaju u telefone. U Kini i Belgiji su postavljene staze za šetnju za korisnike pametnih telefona.